Situacija na terenu

Agencija za hranu i veterinu Kosova uništila je više komada živine na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili ptičijeg gripa, prenosi Koha.

Portparol Agencije za hranu i veterinu Lamir Thaçi kaže da je nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog mjeseca, agencija pratila situaciju na terenu, kako bi sprečila širenje virusa i borili se protiv ove bolesti.

Thaçi naglašava da do sada na Kosovu nije primjećen ni jedan slučaj virusa na komercijalnim farmama, čiji su proizvodi prisutni na tržištu pa zato nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

On dodaje da su potrošaćima sugerisali da ipak budu oprezni prilikom snabdjevanja živinskim mesom i jajima.

"Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obavještenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah pokrenuli, takođe preko direkcije za zdravstvo sprovode sve terenske kontrole i za sada uspevamo da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, međunarodna istraživanja ukazuju da postoji rizik da se ovaj grip širi kroz proizvode.

"Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i drugih sanitarnih uslova", kaže Thaçi.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu uzgajanu na farmama i divlje ptice, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u toku ove godine u Rusiji je ptičijim virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom.

Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore