Slučajevi u četiri grada

Analizama koje su sprovedene u laboratorijama Agencije za hranu i veterinu ustanovljeno je da su na Kosovu zabilježeni slučajevi ptičijeg gripa i da su zbog toga na pet farmi u četiri grada uništene ptice, prenosi Reporteri.

Iz Agencije za veterinu su saopštili da je bolest otkrivena još na dvije farme koje se trenutno drže u izolaciji.

“Uzorci testirani u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili su prisustvo ptičjeg gripe A, podtipovi H5 i N8 (ptičja gripa H5N8). Test je izveden na sojevima orofaringeala (piletina) metodom Real Time RT-PCR”, poručuju iz Agencije za hranu i veterinu.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, grip H5N8 je veoma smrtonosan za divlje ptice i pitome ptice, ali do sada nije zabileženo da je opasan i po zdravlje ljudi.

Dodaje se da se ptičiji grip širi uglavnom direktnim kontaktom zaraženih i zdravih ptica, a može se takođe preneti kada ptice dođu u kontakt sa opremom ili materijalima (uključujući vodu i hranu za kućne ljubimce) koji su kontaminirani izmetom ili izlučevinama iz nosa ili usta zaraženih ptica.

„Ljudi takođe mogu indirektno da šire bolest sa farme na farmu noseći virus u odeći, čizmama ili kroz točkove vozila. Divlje ptice normalno mogu nositi virus bez da se i same razbole”, poručuju iz Agencije za hranu i veterinu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri