Cilj bosnizacija Kosova

Univerzitetski profesor Blerim Latifi rekao je da je cilj Srbije bosnizacija Kosova, navodeći da srpska država i njene obavještajne službe intezivno rade na tom cilju, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovom mišljenju, cilj tog projekta je izgradnja na stotine džamija u kosovskim selima.

"Cilj Srbije nije samo Zajednica srpskih opština. To je ambiciozniji cilj. Cilj je bosnizacija Kosova. Naš problem je što ovaj projekat shvatamo samo u političko-administrativnom smislu i ne vidimo njegovu kulturnu dimenziju. Srbija ulaže velika sredstva u kulturnu bosnizaciju Kosova. Izgradnja stotina vehabijskih džamija u centrima i na ulazima i izlazima kosovskih gradova i sela je u funkciji ovog cilja - učiniti da Albanci ne izgledaju kao sekularna zajednica sa evropskim nacionalnim identitetom, već kao duboko religiozna zajednica sa istočnim identitetom, kao što su bosanski muslimani”, napisao je on na Facebook.

Latifi kaže da kada se postigne kulturna, tada i politička bosnizacija Kosova postaje neizbježna.

On tvrdi da operaciju vode srpske obavještajne službe.

"Očigledno je da cijelu ovu operaciju, ovaj sjajni inženjering vode srpske obavještajne službe. Naši intelektualci ćute jer su kukavice, neke kupuju, a mnogi drugi nisu u stanju da razumeju šta se događa. Za političare nemate šta da kažete, osim činjenice da ih zanimaju samo moć i glasovi, za šta su u stanju da sarađuju sa bilo kim ko ih nudi, bez obzira na to ko je i za šta je posvećen”, napisao je Latifi na Facebooku.

On kaže da na Kosovu ljudi ne shvataju da što se “više vehabijskih hramova podiže na Kosovu, to se više povećava međunarodna moć Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i, shodno tome, povećavaju se međunarodni glasovi u prilog srpskim zahtjevima na Kosovu”.

“Danas se obavještajne službe širom svijeta ne bave tajnom eliminacijom ljudi, već ideološkim i kulturnim borbama, čiji se politički efekat kasnije vidi”, zaključio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online