Bivši glavni pregovarač

Bivši glavni pregovarač Kosova za tehničke pregovore u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri ocjenila je prijedloge premijera Albina Kurtija, iznete tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu, kao veoma slabe, prenosi Koha.

Tahiri je u emisiji Interaktiv na KTV rekla da je Kurti na ovom sastanku “oštetio Kosovo”.

„Bile su to četiri vrlo slabe tačke, činilo mi se kao učenik prvog razreda. Vjerujem da će se oporaviti, jer na ovaj način ne može unaprediti interes Kosova. On je oštetio Kosovo“, rekla je Tahiri.

Prema njenim riječima, prva tačka ovih razgovora trebalo bi da bude “uzajamno priznavanje”, a zatim i “ratna odšteta”. Kao treću tačku, dodala je, treba pomenuti “genocid Srbije nad građanima Kosova”.

„Prvi sastanak je veoma važan i kako su pozicionirane stranke. Prva tačka je trebala da bude priznanje, zatim ratna odšteta. Treće, pominjanje genocida na platformi, podsjećanje na Srbiju koja teži da to zaboravi. Takođe, treba tražiti sukcesiju, imovinu koja pripada Kosovu iz bivše Jugoslavije, gdje je bila savezna jedinica. Naravno, posljednja, koja je pominjala nestale, je u redu, ali je zaboravila silovane žene, desetine hiljada mučenih, zlostavljanih i milion deportovanih Albanaca tokom rata“, rekla je ona.

Ona je rekla da je tokom prvog sastanka sa srpskom delegacijom i predstavnicima Evropske unije, Kurti u Briselu pokazao inferiornost.

“Kurti je kao prvu tačku trebalo da ima zahtjev za uzajamnim priznavanjem. I s tim prvim bodom da dobijemo pregovaračku bitku“, zaključila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore