Bivši glavni kosovski pregovarač

Bivši glavni kosovski pregovarač za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri, kaže da su tvrdnje Albina Kurtija da dijalog kreće ispočetka "samo prazne riječi", prenosi Ekonomija onlajn.

"To su prazne priče, jer je to proces koji je uspostavljen Rezolucijom UN-a. U stvari, zbog ove rezolucije prihvatili smo i ovu međunarodnu obavezu, dijalog za dobrosusjedstvo između dvije zemlje", smatra Tahiri.

Prema njenim riječima, nije ni toliko važno da li je dijalog star ili nov, već je "važno da se dijalog završi uzajamnim priznavanjem - sa trenutnim granicama i u skladu sa Ustavom Republike Kosovo".

Ona je doddala da Kurti možda smatra da je dijalog kreće ispočetka jer je sad na čelu Vlade pa mora da se bavi tim pitanjem, a dijalogu i pregovorima se suprotstavljao dok je bio u opoziciji. Čak je dijalog postavljao nisko na svojoj ljestvici prioriteta tokom predizborne kampanje.

"Znalo se da će dijalog biti broj jedan. Albin Kurti sada bez problema odlazi u Brisel, budući da je dijalog stavio na prvo mjesto", istakla je Tahiri.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online