Skupština Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti na sjednici Skupštine izvestio je poslanike o strategiji svoje vlade u dijalogu sa Srbijom uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, prenosi Gazeta express.

Kurti je kritikovao prethodne vlade u vezi s njihovim pristupom dijalogu, rekavši da je na terenu bilo incidenata pod kontrolom između pregovaračkih strana, poput očigledno orkestriranog hapšenja Đurića i sličnih.

"Kašnjenja u implementaciji i utisak vrlo sporog i izazovnog tempa normalizacije odnosa stvorili su plodno tlo za opasnu degeneraciju paralelnih i koordiniranih agendi pregovaračkih strana", smatra Kurti.

On je u govoru u Skupštini istakao da smatra da je bilo koordinisanih akcija sa jasnim ciljem da dođe do podjele Kosova.

"Kroz kontrolisane i koordinirane incidente kao što su kampanje protiv pripadnika KBS-a iz srpske zajednice, ubistvo Olivera Ivanovića, orkestrirano hapšenje Marka Đurića koji je pušten bez novčane kazne, srpski voz-sa ikonama, šetnje Gazivodama, i drugo. Cilj svega ovoga bio je stvoriti utisak da se normalizacija može postići samo podjelom Kosova, koja je potom spakovana kao ideja o razmjeni teritorija", rekao je Kurti poslanicima u Skupštini.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express