Ekonomska saradnja

Kosovo je ekonomsku saradnju sa Grčkom podiglo na viši nivo, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukići (Berat Rukiqi).

Delegacije Privredne komore Kosova i Grčke su održale sastanak u Prištini 9. juna, nakon kog je zaključeno da je interes privrednika dve zemlje na prvom mestu.

"Predstavnici firmi iz svih sektora su bili na sastanku, to je bio prvi sastanak na tom nivou a ono što je važno je da je ta poseta (Privredne komore Grčke) došla odmah nakon posete grčkog ministra spoljnih poslova. Sada ćemo pronaći mogućnosti za veću ekonomsku saradnju", kaže Berat Rukići.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias je na Kosovu boravio početkom juna, kada je i najavio produbljivanje ekonomske saradnje između dve strane.

Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova, dodaje da su zvanična Priština i Atina i do sada imale dobru ekonomsku saradnju, a kao primer navodi da Grčka na Kosovo izveze robu u vrednosti oko 150 miliona evra na godišnjem nivou.

"Imamo problem sa izvozom sa Kosova, to je nešto simbolično, 2-3 miliona evra. To hoćemo da promenimo, nakon ove posete i nekih drugih aktivnosti koje planiramo, povećaćemo i naš izvoz, to je jedan od zaključaka", objašnjava Rukići.

Iako Grčka još uvek nije priznala nezavisnost Kosova, dve zemlje imaju uspostavljene bilateralne odnose, a u Prištini funkcioniše i grčka kancelariju za vezu. Takođe, Grčka priznaje kosovska dokumenta.

"Mi nismo političari i ne želimo da budemo političari, imamo našu ulogu a ona je da predstavljamo privrednike", poručio je predsednik Privredne komore Grčke Konstantinos Mihalos.

Kroz ekonomiju do političkog priznanja

On je u Prištini 9. juna, nakon sastanka sa kosovskim privrednicima, rekao da "smo ovde da pošaljemo poruku i prevaziđemo praznine, otvorimo vrata razvoja za poslovnu zajednicu u globalizovanom svetu".

"Ovo je poruka za nas, kao i za politički svet, ne samo u Grčkoj, nego i celoj Evropi, da izvrše pritisak na članice da priznaju Kosovo", poručio je Mihalos.

Od zemalja članica EU, osim Grčke, kosovsku nezavisnost nije priznala još i Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija.

Šefica grčke Kancelarije za vezu sa Kosovom Hrisula Aliferi je u aprilu za RSE izjavila da pozicija Grčke po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjena, ali da Grčka podržava Kosovo na evropskom putu kao i viznu liberalizaciju.

Isto to je u Prištini 4. juna poručio ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias. Dodao je i da zvanična Atina podržava dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, te pozvao dve strane da pojačaju napore kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem maja izjavio da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, odnosno političkih direktora. On je dodao da se nada da Grčka neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Privrednici sarađuju bez obzira na nepriznavanje Kosova

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići napominje da privrednici međusobno sarađuju, bez obzira na činjenicu što neke zemlje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Ipak, on veruje da privrednici mogu da doprinesu postizanju sporazuma između dve zemlje koje imaju politički spor, a kao primer navodi da je upravo Privredna Komora Grčke, na čelu sa Konstantinosom Mihalosom, izvršila pritisak na vlasti u Atini da prihvati Prespanski sporazum sa Severnom Makedonijom.

"Nešto slično će da rade sa nama oko priznanja Kosova (od strane Grčke)", navodi Rukići.

Makedonija i Grčka su Prespanskim sporazumom rešili dugogodišnji spor oko imena, odnosno nakon potpisivanja tog Sporazuma 2018. godine Republika Makedonija je promenila ime u Severna Makedonija.

Rukići napominje da je politička stabilnost presudna za ekonomski razvoj svake zemlje.

"Politička stabilnost daje garancije i mogućnosti za investiranje. Investitori gledaju političku stabilnost, zato je priznanje (Kosova od strane Grčke) tako važno", kaže on.

Privrednici gledaju svoj interes, osim kad su političke prepreke

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini (Agim Shahini) u izjavi za RSE ističe da se u biznisu uvek gleda lični interes "tako da Kosovo bez problema sarađuje sa svim zemljama, uključujući Srbiju i Grčku, državama koje ne priznaju kosovsku nezavisnost".

"Nikada nije bilo problema, privrednici gledaju svoj interes osim kada je u tom interesu bilo političkih prepreka. Kosovo i Grčka su dve države koje nemaju diplomatske odnose ali imaju saradnju. Grčka je imala spor sa Makedonijom kao sada Kosovo i Srbija, ali oni su to ostavili iza sebe", ukazuje Šahini.

On zaključuje i da bi se ekonomska saradnja između Kosova i Grčke značajno unapredila ukoliko bi od zvanične Atine stiglo i priznanje.

"Privreda treba da ide napred, samo sa razvijenom privredom mi možemo da se razvijamo. Na Balkanu svaka država ima neku prošlost, ali je treba ostaviti iza", poručuje on.

Grčka podržava Kosovo po pitanju liberalizacije viznog režima ali i u nameri da se učlani u međunarodne organizacije.