U EGEJSKOM MORU

Jedno grčko otok nudi novac i besplatnu imovinu porodicama koje se tamo presele, kao način da poveća svoju skromnu populaciju, ali postoji uslov koji moraju ispuniti.

Otok Antikitera, između Krita i Peloponeza u Egejskom moru, pokriva površinu od 20 kilometara kvadratnih. Dom je za samo 24 stalnih stanovnika i 40 tokom ljetne turističke sezone, s obzirom da se broj smanjio sa 300 u posljednjih 40 godina.

Ova inicijativa, koju organizuje Grčka pravoslavna crkva, ima za cilj da privuče novu grupu stanovnika da se dosele – ali oni moraju da ispune određene kriterijume da bi bili prihvaćeni. Pet porodica će dobiti priliku da započnu novi život u Antikiteri, dobivši dom, zemlju i 500 eura mjesečno kao podsticaj.

Međutim, kandidati će morati imati četvero djece da bi se kvalifikovali, a s otoka su poručili da su im potrebne mlade porodice, "dovoljno velike da Antikitera bude živa i puna dječijih glasova".

Najbolji kandidati će se baviti i pekarstvom i pecanjem i mogu pomoći u razvoju privrede u ovoj maloj zajednici. Trenutno jedini posao na otoku je kafić koji služi kao mjesto okupljanja lokalnog stanovništva, a funkcionira i kao tržnica za namirnice.

Grčka firma za nekretnine Elxis izvijestila je u februaru da, budući da kuće koje se nude kao dio plana još nisu izgrađene , prijave – nakon kojih će uslijediti intervjui – još nisu otvorene.

Otok ima netaknute plaže i šarmantno malo naselje pored luke Potamos. Planinari će voljeti istraživati brda i pećine, dok plivači mogu uživati u čistoj plavoj vodi koja je savršena za ronjenje. Otok je prepun historije, a prvi put je naseljeno još oko 4.000 godina prije nove ere.