Reakcija advokata

U Specijalnom sudu zapošljavanje Albanaca sa Kosova je nemoguće, jer se zapošljavanje sudija, tužilaca i ostalih zaposlenih zasniva na finansijskom doprinosu i državljanstvu u zemljama članicama Evropske unije, piše portal Reporteri.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo finansiraju se kroz sistem Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike (CSDP) Evropske unije. Stoga je države članice EU ili treće države koja daje doprinos osnovni SU uslov za zapošljavanje“, navodi se u odgovoru za Reporteri.

Advokat Artan Qerkini smatra da je takav pristup Specijalnog suda u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Zakon o Specijalnom sudu ne reguliše pitanje zapošljavanja osoblja. Specijalizovana vijeća su morala da navedu na kojim pravnim aktima zasnivaju svoj stav. Potpuno je neobično i suprotno Ustavu Kosova zabraniti zapošljavanje kosovskih građana u kosovskoj instituciji“, rekao je Qerkini.

Advokat Skender Musa slaže se da Zakon o Specijalizovanim vijećima ne reguliše pitanje zapošljavanja i smatra da je ponižavajuće i nepravedno lišavanje Albanaca sa Kosova mogućnosti da se zaposle u instituciji o kojoj se glasalo u Skupštini Kosova.

Ističe da Ustav Kosova predviđa jednako pravo građana za zaposlenja u svim kosovskim institucijama.

„Specijalni sud nepravedno diskriminiše građane Kosova, jer Kosovo ima veoma dobre advokate koji mogu da rade nezavisno i neutralno. Ovo nepovjerenje prema kosovskim profesionalcima i našim građanima je ponižavajuće i nepravedno“, rekao je Musa.

Advokat Armend Shkoza je rekao da Specijalni sud treba da djeluje u skladu sa Ustavom Kosova, jer ne postoji odredba koja zabranjuje zapošljavanje Albanaca.

„Ograničenje osnovnih prava, kao što je rad, može biti učinjeno samo zakonom usvojenim u Skupštini Kosova. Nijedan podzakonski akt Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva ne može stvoriti pravni efekat koji bi ograničio prava na zapošljavanje njihove administracije“, rekao je Shkoza za Reporteri.

Odbrana bivšeg komandanta OVK Rexhepa Selimija takođe je osporila način na koji Specijalni sud vrši jurisdikciju nad optužbama protiv njega, rekavši da taj sud vodi diskriminacionu politiku u zapošljavanju Albanaca, što ugrožava nepristrasnost suđenja njihovom klijentu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri