Potporučnik Valdete Mehanja

Ako neko zna za naporan rad i predanost, to je potporučnik Valdete Mehanja, pilot 131. vazduhoplovnog puka, piše Gazeta express.

Mehanja je Albanka rođena na Kosovu i američka državljanka. Kaže da nikada nije mislila da će vidjeti Albaniju.

"Nikada ranije nisam posjetila Albaniju. Nevjerovatan je osjećaj biti ovdje, kao pilot, u uniformi i u američkoj vojsci. Nikada ne bih iskoristila ovu priliku da letim po Albaniji, da nije vojske. Prilika da ovo doživim me je veoma obradovala", dodala je Mehanja.

Odrasla je u siromašnom okruženju, a njena porodica krenula u izbjeglištvo. Godinama kasnije, kao dobavljač Ministarstva odbrane, njen konvoj, koji je putovao u Bagdad, upao je u zasjedu.

Spasili su je američki piloti i nakon toga znala je da je to ono što želi da radi.

Od tada je Mehanja radila da postigne svoj cilj i postala je pilot helikoptera UH-60 Blek Hawk u američkoj vojsci. A onda je čula da je 131. puk otišao u Albaniju da učestvuje u vježbi "Branilac Evrope 21".

"Bila sam veoma fascinirana. Nisam mogla da vjerujem da će gardijska jedinica kojoj sam se pridružila otići u Albaniju. Nisam shvatala koliko je ovo mjesto zaista lijepo dok nisam imala priliku da letim preko planina", rekla je Mehanja.

Ona ne vjeruje da bi bila toliko uspješna bez 131. vazduhoplovnog puka i Nacionalne garde Alabame.

"Imam najbolju jedinicu. Imam najboljeg komandanta. Dozvolili su mi da imam ovo iskustvo, da budem dio svega toga", rekla je Mehanja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express