Neadekvatan!

Iako su prije dolaska na vlasti poručivali da je Trepča – Jug “javno blago”, čelnici Vlade Kosova očigledno nemaju konkretan plan kako da pomognu ovom preduzeću koje se već duže vrijeme suočava sa velikim finansijskim problemima, prenosi Gazeta express.

U programu koji je predstavila vlada, pitanje Trepče se pominje na dva mjesta i to da će se formirati Suvereni fond “koji će preuzeti vlasništvo nad strateškim sredstvima Kosova, da bi ih valorizovao, kako bi omogućio strane investicije i pristup stranim tržištima kapitala”.

“Takođe, Suvereni fond će imati isključivu odgovornost za ulaganja u povećanje vrijednosti Trepče, KEK-a, Telekoma i Pošte. Kao rezultat, ugasićemo Agenciju za privatizaciju Kosova tako što ćemo je prebaciti u agenciju u Vladi”, navodi su u planu rada vlade.

Druga namjera vlasti na Kosovu je da rade na poboljšanju performansi rudarskog sektora.

“Bićemo posvećeni optimalnoj upotrebi mineralnih resursa. Unapredićemo zakonski okvir i analizirati situaciju Trepče i drugih rudnika na Kosovu, kako bismo povećali njihove performanse i identifikovali potencijal za povećanje proizvodnih kapaciteta. Podržaćemo sve intervencije u ovom sektoru u razumnim ekonomskim, tehnološkim, socijalnim i ekološkim alternativama”, poručuju iz vlade.

Ipak, ovakav plan je, po mišljenju opozicije, neadekvatan.

Bivši direktor Trepče - Jug, istovremeno predsedavajući komisije za ekonomiju, Ferat Shala ocjenjuje da vlada nema rješenje za ovo preduzeće.

Prema njegovim riječima, vlada bi Trepču trebalo da tretira kao glavni prioritet, jer je to sada veliki znak pitanja za efikasan ekonomski nastavak ovog preduzeća.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express