Prioritet oporavak ekonomije

Poslanica Samoopredjeljenja Fitore Pacolli kaže da je posjetom premijera Albina Kurtija Briselu počeo dijalog Kosova i Evropske unije o pitanjima poljoprivrede, životne sredine i energije i naglašava da na Kosovu još uvijek nema vakcina zbog promjena izvršne vlasti, prenosi Reporteri.

Poslanica Samoopredjeljenja Pacolli kaže da će Kosovo imati dijalog sa Srbijom, ali to nije osnovni prioritet vlade već ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i vladavina prava.

"Posjetom Kurtija Briselu počeo je dijalog između Kosova i EU, a ne između Kosova i Srbije. Sa zvaničnicima unije razmotrena su pitanja vezana za poljoprivredu, životnu sredinu i energiju. Govorilo se o ispunjavanju kriterijuma i sprovođenju reformi kako bi Kosovo otvorilo putu ka Evropskoj uniji. Pitanje dijaloga sa Srbijom je pitanje je o kom treba razgovarati, ali to nije suštinski prioritet vlade i građana Kosova. Naš prioritet je ekonomski razvoj zemlje, stvaranje novih radnih mjesta i vladavina prava", istakla je Pacolli.

Pacolli kaže da na Kosovu još uvijek nema vakcina zbog promjena izvršne vlasti.

"Ne znam kada se očekuje dolazak sljedećeg kontingenta vakcina, trebalo bi da pitate Ministarstvo zdravlja koje ima tačne informacije. Mi imamo informacije da će Kosovo u narednim danima dobiti određen broj vakcina koje su potrebne. Važno je da se stanovništvo što prije vakciniše i to nije problem samo Kosova već i EU. Znamo da EU ima problema sa snabdjevanjem vakcinama u njihovim zemljama, a takođe je problem i promjena vlade na Kosovu tokom pandemije, posebno u svrgavanju prethodne vlade Albina Kurtija. Ova kašnjenja su uzrokovana jer prethodna vlada nije započela pregovore za nabavku  vakcina mnogo ranije“, rekla je Pacolli za Ekonomija onlajn.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri