Ekonomski oporavak

Pomoć Vlade Kosova kroz plan za ekonomski oporavak koji je između ostalog predviđao i finansijsku podršku za preduzeća od 290 eura po zaposlenom, nije stigla do svih koji smatraju da im to pripada, prenosi Kosovo press.

Jedno od preduzeća koje nije obuhvaćeno ovom pomoći je i “Moda sebby” iz Gnjilana, koje nije dobila ni centa pomoći od Vlade Kosova, i koje je zbog toga podnelo nekoliko žalbi Ministarstvu finansija i Poreskoj administraciji Kosova.

Tansu Emini iz "Moda sebby" pokazuje da je poreski obveznik više od 12 godina i da država i dalje diskriminiše ona preduzeća koja su imala koristi od skoro milion eura i koja nisu bila zatvorena u vrijeme pandemije.

Emini naglašava da su od deset evra dužni da mjesečno plaćaju poslovnu bankovnu karticu, s druge strane, prema njegovim riječima, od države nisu dobili ni centa, iako je to bio kriterijum Poreske administracije Kosova.

“Preduzeće ima dvoje zaposlenih, ja i moj otac, registrovani smo, od oktobra nam je rečeno da će novac biti uplaćen na poslovni račun. Žalili smo se tri puta, ali od 16. oktobra do danas novac nije uplaćen, ni jedan cent, samo onih 170 eura, ništa drugo nismo radili i većina naših kolega sa kojima sarađujemo nije dobila tu pomoć, odnosno samo dvoje od 20 ljudi je dobilo“, naglašava Emini.

Portparol Poreske administracije Kosova Valentina Bytyqi Sefa navodi da svaki poreski obveznik koji nije uspio da dobije finansijsku podršku od 290 eura, mora prvo da uloži žalbu, koju relevantna Komisija brzo pregleda.

“Sva preduzeća koja su ažurirala svoje podatke automatski su dobila, dok preduzeća koja nisu popunila svoje podatke sigurno nisu dobila. Imamo mnogo slučajeva, čak i pojedinačno, koji su uputili zahtjev relevantnoj Komisiji da sredstva nisu prebačena na račun. Ali, nakon verifikacije, sredstva su već prošla period na računu, možda ih nisu mogla identifikovati zbog toka druge imovine, ali vjerovatno i zbog nedostatka brige za verifikaciju”, kaže Bytyqi Sefa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press