Intergracija i afirmacija zajednice

Predsjednik Unije Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić uputio je otvoreno pismo zamjenici premijera Kosova Emiliji Redžepi u kojem zahtjeva da odmah pokrene inicijativu za punu inplementaciju Strategije za intergraciju i afirmaciju crnogorske zajednice, usvojene na Vladi Kosova prije pet godina.

"Unija Crnogoraca Kosova okuplja sedam od osam organizacija sa crnogorskim prefiksom. Na izborima za predstavnika u Savjetodavnom vijeću za zajednice koje je pod pokroviteljstvom predsjednice osvojili smo apsolutnu većinu. Stoga kao zamjenica premijera dužni ste da uvažite, a ne diskrimišete našu krovnu organizaciju i iskazanu volju crnogorskog naroda na Kosovu i u izbjeglištvu dok kao građanka Emilija Redžepi možete promovisati i pomagati pojedinačno koga želite pa i one nedostojne pomena", naveo je Vujičić u otvorenom pismu.

Istakao je da od Redžepi, koja je zadužena za nevećinske zajednice, "ukoliko je istinski zainteresovana za budućnost Crnogorskog naroda" Unija očekuje da odmah pokrenete inicijativu za punu implementaciju Strategije za intergraciju i afirmaciju crnogorske zajednice.

"Isto tako riješite trajno pitanje opstanka Razvojno kulturnog centra Crnogoraca Kosova u Prištini kao ključnog mehanizma za sprovođenje navedene strategije i pripadajućeg joj akcionog plana", dodaje se u pismu.

Takođe se zahtjeva da u saglasju sa premijerom Redžepi preformulišite ranije zahtjeve u odgovarajući ustavni amadman i isti što hitnije stavi u skupštinsku proceduru na usvajanje, čime bi se kako se navodi u otvorenom pismu, nakon 13 godina od prvog zahtjeva konačno Crnogorci postali ustavna kategorija.

"Sve mimo navedenog je licemerje, poigravanje sa emocijama našeg naroda i školski primjer kršenje Ustava i zakona na očigled kako domaće tako i međunarodne javnosti", zaključuje Vujičić u otvorenom pismu.