Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Agim Veliu ne vjeruje da Kurti nije bio upoznat sa dokumentom - „non pejperom“ koji su objavili kosovski mediji, a koji su Njemačka i Francuska navodno pripremile kao "zajedničku inicijativu" za nastavak završne faze dijaloga Beograda i Prištine, a koji kako je rekao za Reporteri nije povoljan za Kosovo.

„Ne vjerujem da Kurti nije bio upoznat sa ovim dokumentom, upravo to je bio razlog njegove posjete Briselu i ispostavilo se da je to nepovoljan dokument za Kosovo, možda postoji neka veza, kao što sam dokazao“, rekao je Veliu za Reporteri.

Komentarišući Kurtijevu posjetu Briselu, Veliu kaže da je premijer zaboravio obećanja data dok je bio u opoziciji, da se dijalog ne može nastaviti dok se ne rasvjetle sudbine nestalih.

„Indikativno je, da odlazi u Brisel nakon objavljivanja dokumenta i na Dan nestalih na Kosovu, da započne dijalog, za koji je rečeno da se neće nastaviti bez razjašnjavanja sudbina nestalih. Zaboravio je obećanje i nije ga uzeo u obzir čak ni na Dan nestalih“, rekao je Veliu.

Govoreći o Zakonu za oduzimanje nelegalno stečene imovine, Veliu je rekao da mora biti urađen po drugim pravilima i procedurama u skladu sa Ustavom.

„Ne znam stvarnu svrhu ove akcije, ali čini mi se kao nešto nepromišljeno, nespremno  i ubrzanim postupcima, bez hitne potrebe“, rekao je Veliu i dodao da podržava Zakon.

Kritikovao je jednomjesečni rad Kurtijeve vlade i upravljanje pandemijom.

„U ovom periodu nije ništa uređeno, prije svega nema ni programa, prošlo je više od mjesec dana, a vlada koja je došla sa obećanjima još uvijek nema program. Neke radnje koje je preduzeo su samo prevare, protiv onih koji su glasali, ne postoji dobro upravljanje pandemijom“, rekao je Veliu za Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online