Premijer Kosova Albin Kurti neće se 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom, koji je najavio evropski šef diplomatije Josep Borrell tokom posjete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu prije dva dana.

“Ja neću biti ovdje u Briselu 11. maja”, rekao je premijer Kurti novinarima u Briselu u srijedu (28. aprila).

Premijer je naglasio da će jedini sastanak kojem će on prisustvovati biti susret koji će šef evropske diplomatije Borell organizovati sa liderima iz regiona sredinom maja.

“Budući dijalog sa Srbijom mora da se dobro priprema i da bude zasnovan na jasnim principima. Beograd treba da se suoči sa svojom prošlošću. Ne treba biti opsednut historijom ali takođe ne možemo zanemariti historiju. Mi svakog dana obeležavamo godišnjice ubistava Albanaca na Kosovu. Beograd treba da se distancira od Miloševićevog režima a ne da nastavi stare ciljeve novim sredstvima”, izjavio je Kurti novinarima.

On je naglasio da od dijaloga korist treba da imaju građani a ne političari.

“Ne treba da počnemo dijalog gde su u fokusu političari i gde je glavni cilj kako da se spasi koža ovog ili onog političara. Dijalog treba biti zasnovan na evropskim principima. Činjenice i interesi bez principa i vrijednosti ne donose nikakvo mirno rješenje nego nove tenzije i nove konflikte”, rekao je premijer Kurti.