Ubijeni tokom protesta

Poslanik Demokratske partije Kosova Fadil Nura je na sjednici Skupštine postavio pitanje premijeru Albinu Kurtiju u vezi sa ubistvom aktivista Samoopredjeljenja (VV) Mon Balaja i Arbera Xheladinija od strane rumunskih policijaca Unmika 2007. godine, a Kurti navodi da bi sa Unmikom trebalo otvoriti razgovore po ovom pitanju, prenosi Reporteri.

Premijer Kosova Albin Kurti održao je 12. aprila sastanak sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Zahirom Taninmom.

„Na sastanku koji je održan s predstavnikom Ujedinjenih nacija dan razgovarali smo o dvije teme, odnosima Kosova sa Srbijom i zasjedanju Ujedinjenih nacija. Na sastanku je govorila i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz. Kao premijer smatram da bismo sa Unmikom trebali da počnemo razgovore o ubistvu Mon Balaja i Arbera Xheladinija nakon pokretanja istrage tužilaštva. Ne možemo i ne smemo dalje da utičemo na taj proces“, rekao je Kurti.

Premijer je istakao da je ministarka pravde Albulena Haxhiu poslala zvanično pismo vlastima Rumunije po ovom pitanju i istakao da je odgovor za sada izostao.

Dvojica aktivista Samoopredjeljenja Arben Xheladini i Mon Balaj su 10. februara 2007. godine ubijeni od strane rumunskih policajaca Unimka koji su ih ustrelili gumenim mecima tokom protesta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri