Nešto se zaboravlja...

Članica predsjedništva LDK Teuta Sahatqija kritikovala je premijera Albina Kurtija zbog sastanka sa šefom Unmika Zahirom Taninom, naglasivši da se do sada nije sastajao sa premijerima i predsjednicima, međutim Koha podsjeća da to nije tačna tvrdnja, jer se Tanin već sastao sa dva premijera i jednim predsjednikom Kosova.

Naime, Sahatqija je na Facebooku napisala da je Tanin "dobar čovjek, ali da je zvanično šef Misije koja ne priznaje nezavisnost Kosova".

"Zbog toga su prethodni premijeri i predsjednici odbili da se zvanično sastanu sa Taninom. Upoznati privatno gospodina Tanina nikome ne bi smetalo, jer je to ljudski, ali zvanični prijem je nešto drugo", napisala je Sahtqija.

Ipak, Koha piše da se na zvaničnoj Unmikovoj veb stranici mogu pronaći saopštenja sa sastanaka Tanina sa Hashimom Thaçijem, Isom Mustafom i Ramushem Haradinajem, koji su u vrijeme tih sastanaka bili na visokom funkcijama.

Kada je bio na mjestu predsjednika Kosova, Thaçi se sa Taninom sastao 2016. godine, iste godine i Mustafa koji je tada bio premijer, dok se 2018. godine Haradinaj sa Taninom sastao dok je bio na mjestu premijera.

Inače, Kurti je zbog sastanka sa Taninom kritikovan i od strane pojedinih medija, koji su naveli da su Kurti i njegova stranka u prošlosti imali vrlo kritičan stavi prema Misiji Unmika na Kosovu.

Lajmi podsjeća i da je Pokret Samoopredjeljenje artikulisao svoj stav protiv Unmika i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN od svog osnivanja.

Samoopredjeljenje čak smatra da je Unmik odgovoran za ubistvo dvojice njihovih aktivista tokom protesta 10. februara 2007. godine.

O tome je govorio i sam premijer Kurti prošle godine tokom održavanja pomena ubijenim aktivistima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore