Konstruktivni pristup

Zvaničnik EU ocijenio i kako su prioriteti Vlade Kurtija veoma važni u pogledu unutrašnjih poslova.

Glasnogovornik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Peter Stano izjavio je kako je dijalog sa Srbijom najvažniji vanjskopolitički prioritet Kosova.

Stano je ocijenio i kako su prioriteti Vlade Albina Kurtija veoma važni u pogledu unutrašnjih poslova.

"Kada su u pitanju Vladini prioriteti, među njima ne postoji konkurencija. Kurtijevi unutrašnji prioriteti veoma su važni. Međutim, istovremeno je dijalog najvažniji prioritet kosovske vanjske politike i ne treba ga smatrati podijeljenim ili nekompatibilnim sa ostalim prioritetima koje je pomenuo premijer“, rekao je Stano za Klan Kosova.

Kurti je, kako navodi portal, u srijedu na online sastanku sa liderima diplomatskih misija Europske unije na Kosovu, ponovio Vladine prioritete – zapošljavanje, reforma pravosudnog sistema i investicije.

Važan proces

Interes EU-a za dijalog Srbije i Kosova pozdravila je kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla i napomenula kako su u Prištini trenutno fokusirani na borbu protiv pandemije, ekonomski razvoj i reformu pravosuđa.

Stano je, prenosi portal Klan Kosova, istakao kako EU očekuje još jedan fokus zvanične Prištine na vanjskopolitičkom planu.

"EU i države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažiraju kako bi nastavile sastanke u dijalogu uz pomoć EU i iskoristile priliku da ovaj važan proces privedu kraju. Uspješno”, rekao je on.

Kako portal navodi, Stano još nije saopćio datum i dnevni red slijedećeg sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu i dodao da će te informacije biti objavljene u dogledno vrijeme.