Može doći do zastoja u dijalogu

Politički analitičar Driton Tafallari za Kosovo onlajn kaže da najava premijera Kosova Albina Kurtija o uvođenju recipročnih mjera Srbiji, zapravo predstavlja “opipavanje pulsa javnosti i međunarodne zajednice”.

Vlada sa ovakvim izjavama pokušava da dođe do reakcija javnog mnjenja, ali mislim da neće uvesti radikalne recipročne mjere koje je uvela "Vlada Kurti 1", navodi Tafallari.

“Sama riječ reciprocitet je višeznačna, ja sam pročitao ovu izjavu ali smatram da ona neće biti zvaničan stav Vlade Kosova, zapravo mislim da ovakvim izjavama opipavaju puls i reakcije ljudi i međunarodne zajednice. Ne vjerujem da će ponovo doći do recipročnih mjera kakve smo imali, ovoga puta će više analizirati situaciju i u skladu sa tim donositi odluke. Možda dođe do nekih individualnih poteza, na primjer oko registarskih tablica automobila ili diploma, ali neće biti sveopštih mjera”, ističe Tafallari.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu posljednjih dana intenzivno najavljuje uvođenje recipročnih mjera prema Srbiji i ostalim državama koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, ističući da je to obaveza za vladu i premijera Kurtija koji će na taj način zaštiti građane i interese Kosova.

Tafallari podsjeća na stav premijera Kurtija za koji kaže da je odavno poznat, “on je uvijek imao tvrd stav prema Vladi ali ne prema građanima Srbije”, dodaje Tafallari koji smatra da recipročne mjere neće imati pozitivne efekte po Kosovo, naročito po dijalog sa Srbijom.

“Ako dođe do uvođenja recipročnih mjera doći će do zastoja u dijalogu, što ne ide u prilog ni jedne strane”, zaključuje Tafallari.

Podsjetimo, tehnička vlada Albina Kurtija u je aprilu prošle godine ukinula takse od 100 odsto na robu iz Srbije, ali je uvela mjeru da na Kosovo ne može da ulazi roba koja nema odgovarajuće oznake, poput "Republika Kosovo". Avdullah Hoti je nakon stupanja na dužnost premijera Kosova poništio odluku svog prethodnika da uspostavi trgovinski reciprocitet sa Srbijom kako bi se otvorio put dijalogu u Briselu.

Izvor: Kosovo Online