Dan ustavnosti

Ustav Kosova, koji je ratifikovan prije 13 godina 9. aprila 2008, stupio je na snagu 15. juna iste godine, prenosi Reporteri.

Najviši pravni akt, koji garantuje osnovna prava i slobode svih građana na Kosovu, tokom svog postojanja nekoliko puta je ozbiljno bio prekršen.

Najnovije kršenje Ustava bilo je to što je vlada koju je predvodio Avdullah Hoti izabrana neustavno, što je Kosovo odvelo na izbore.

I prethodna vlada, koju je svega 50 dana vodio lider Samoopredeljenja Albin Kurti prekršila je ustav. Ustavni sud je presudio da vladina odluka donjeta 23. marta 2020. godine nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Kršenje Ustava se desilo i u slučaju bivšeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, 25. juna 2010. godine. Tada je inicijativa poslanika Naima Rustemija i 31 poslanika u Skupštini Kosova podnijela zahtjev Ustavnom sudu u kojem se navodi da je predsjednik Fatmir Sejdiu prekršio Ustav Kosova zauzimajući (zamrznuto) mjesto predsjednika Demokratskog saveza Kosova i istovremeno predsjednika Kosova.

Ustavni sud Kosova je tada utvrdio da je ova tvrdnja tačna i da je Sejdiu počinio ozbiljna kršenja Ustava Kosova.

O ustav se ogrešio i lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika kao rezultat odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da je došlo do kršenja Ustava Kosova.

U ovom slučaju kršenje Ustava nije počinio sam Pacolli, već Skupština Kosova u procedurama izbora.

Inače, veći dio Ustava Kosova potiče iz plana Martija Ahtisarija, koji daje posebna prava manjinskim zajednicama i obezbjeđuje sigurnije okruženje za sve građane Kosova.