Osjetljiva situacija

Premijer Albin Kurti rekao je da se Kosovo nalazi u osjetljivoj situacija kada je u pitanju nabavka vakcina protiv koronavirusa, prenosi Koha.

Kurti je istakao da pojedine zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, među kojima su, kako je rekao, i dvije velike sile, proizvode antikovid vakcine i da to treba imati na umu.

"Naša orijentacija je evropska i evroatlantska, tako da imamo skepticizam i stav prema pomoći zemalja koje nas ne priznaju, zbog toga je i naša situacija u kojoj se nalazimo osjetljiva", rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom.

Kurti je podsjetio da je na Kosovo do sada stigao prvi kontigent od 24 hiljade doza vakcina AstraZeneka, koje su obezbjeđene iz programa Covax.

Ministar zdravlja Arben Vitia je priznao da je predizborna kampanja uticala na povećanje broja slučajeva zaraze koronavirusom.

"Jedan dio građana je izneo optužbe da je izborna kampanja krivac za porast slučajeva zaraze od virusa kovid-19 i ti je tačno, jer svako masovno okupljenje je pogodno za širenje virusa. Ipak, mora se razumeti da na dinamičan život često utiču nepredviđeni faktori“, zaključio je Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore