Iracionalna i štetna odluka

Predsjednik Kosovskog poslovnog saveza Agim Shahini ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da uvede nove antikovid mjere iracionalna i štetna, kao i da će zbog toga ekonomija pretrpeti dodatne gubitke, piše Ekonomia Online.

"Tačno je da Vlada treba da brine i o javnom zdravlju, ali isto tako, treba da brine i o socijalnom i ekonomskom blagostanju, a nove mjere će ozbiljno oštetiti ionako urušenu ekonomiju. Odluka o zatvaranju nije racionalna, a nije ni dobro analizirana sa ekonomskog stanovišta. Kada je dolazilo do zatvaranja u drugim zemljama svijeta, odmah su bili u opticaju i državni paketi pomoći privredi, čega na Kosovu nema", rekao je Shahini.

Prema njegovim riječima, ono što je trebalo da se uradi jeste pooštravanje kontrole preventivnih mjera za zaštitu od širenja koronavirusa.

"Predložili bismo Vladi da pooštri kontrolu preventivnih mjera, kao što su držanje distance, nošenje zaštitnih maski, održavanje higijene na visokom nivou u svim objektima, pooštravanje inspekcije, ali ne i zatvaranje Kosova, koje je ranije, već načinilo veliku štetu ekonomiji", rekao je Shahini.

Kako je dodao, ne samo da će ekonomija biti dodatno urušena, zatvaranje će ugroziti i budžet, prihode, ali i poslovanje velikog broja preduzeća.

"Izgleda da je najlakše bilo da se donese odluka o zatvaranju, usled nedostatka prave strategije za borbu protiv pandemije, kao što je snabdjevanje vakcinama. Ovo zatvaranje je bez ekonomske strategije i bez vizije kako će se iz toga izaći", istakao je Shahini.

Vlada Kosova je juče odobrila nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa. Ovim mjerama, u naredne dve sedmice, između ostalog, uvodi se i policijski čas.

Ugostiteljski objekti neće raditi do 18. aprila, a prema odluci Vlade, zabranjena je djelatnost i zatvorenih tržnih centara, osim osnovnih usluga u njima, poput prehrambenih prodavnica i apoteka.