Jednopartijski sistem

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je izbor Vjose Osmani za predsjednika pokazao da je Kosovo ušlo u jednopartijski sistem, prenosi Gazeta Express.

Istakao je da način na koji je opozicija obezbjedila kvorum za izbor predsjednika dokazuje da Kosovo ne očekuju bolji dani.

Govoreći o poslanicima iz opozicije koji su se oglušili o odluku da ne podrže Osmani, među kojima je i poslanica AAK Albena Reshitaj, Haradinaj je rekao da su pogazili volju građana koji su glasali za njih na izborima održanim 14. februara.

„Juče je potvrđeno da novim pobjednicima na izborima nedostaje hrabrosti da se ponašaju onako kako demokratija nalaže. Takođe, pokazali su se dobrim u  kupovini glasova. To ne služi na čast ni Kosovu ni demokratiji. Dakle, predsjednik je izabran kupljenim glasovima poslanika koji su zbog koristi, pogazili volju svojih glasača“, rekao je Haradinaj za Kosova Press.

Naglasio je da je Kosovo ušlo u jednopartijski sistem, jer je premijer Albin Kurti stoji iz svake visoke funkcije.

„Sve je to pokazatelj da Kosovo ne očekuju bolji dani, koji su obećani, jer imamo posla sa prevarom i sistemom koji pripada jednoj stranci. Predsjednik, premijer, predsjednik parlamenta, predsjednik stranke je Albin Kurti, na neki način se vraćamo jednopartijskom sistemu“, zaključio je Haradinaj.

Dodao je da nije čestitao Osmani jer je njenim izborom stvorena apsolutna vlast.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express