Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Shala smatra da je izbor za predsjednika Kosova omogućio da „Albin Kurti na najbrutalniji način pobjedi u političkoj borbi sa tradicionalnim političkim strankama“ i navodi da će 4. april 2021. godine ostati zabilježen kao datum uspostavljanja apsolutne političke vlasti na Kosovu, prenosi Indeks Onlajn.

Shala ističe da je izbor Vjose Osmani za predsjednicu Kosova zaokružio izbornu pobjedu Samoopredjeljenja.

„Sada tri glavne pozicije, mjesto predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine, pripadaju jednoj stranci. Sa izuzetkom izmjene Ustava nova Vlada može da radi šta god želi, može da reformiše zakonodavstvo i da to sprovede bez problema i otpora opozicije. Kurtijeva politička agenda u četiri godine mandata može da se ospori samo ako on sam donese odluku o novim  parlamentarnim izborima, što će učiniti samo ako proceni da će osvojiti još više glasova“, kaže Shala.

Shala ističe da je Albin Kurti je iskoristio proces izbora novog predsjednika Kosova da bi učvrstio, povećao i ojačao svoju moć.

„Prije početka postupka za izbor novog predsjednika zemlje imao je 58 poslanika, dok je parlamentarna opozicija imala 42 poslanika. Sada je opozicija izgubila dva poslanika, jednog PDK i jednog AAK. Demokratska partija Kosova je pala na 18 poslanika, Alijansa za budućnost Kosova na 7 poslanika, dok će Samoopredjeljenje u svojim redovima imati 59 ili 60 poslanika. Sa druge strane Lumir Abdixhiku i poslanička grupa LDK bili su prisiljeni da pruže odlučujuću podršku izboru Osmani, što bi moglo da se odrazi na kasnija dešavanja unutar najstarije stranke u zemlji“, kaže Shala.

On je naglasio da je parlamentarna opozicija poslije izbora za novu predsjednicu Kosova slabija nego što je bila, sa većim podelama i izgubljenom političkom bitkom sa Albinom Kurtijem.

„Nijedna od tri opozicione stranke u Skupštini Kosova PDK, LDK i AAK nije bila zainteresovana za nove parlamentarne izbore i mnogo bi bolje prošli da su nominovali zajedničkog kandidata za predsjednika.

U tom slučaju ponovo bi se uspostavila politička kultura da svi poslanici treba da učestvuju u glasanju za izbor predsjednika što je narušeno februara 2011. godine, kada poslanici opozicije nisu bili u sali kada je Behgjet Pacolli izabran za predsjednika i u februaru 2016. godine kada je Hashim Thaçi biran na to mjesto. Da su opozicione stranke našle dostojnog kandidata za predsjednika ne bi došlo do smanjenja parlamentarnih grupa Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Ali opozicija je odvojeno odlučivala kako će se ponašati, što je samo olakšalo Albinu Kurtiju da na najbrutalniji mogući način ponovo pobjedi u političkoj borbi sa tradicionalnim političkim strankama“ rekao je Shala.

Shala zaključuje da stranke opozicije nisu odnele pobjedu u borbi sa premijerom Kurtijem kada je riječ o povlačenju izmjena zakona o opštim izborima.

„Ovaj zakon će prije ili kasnije, kada to bude odgovaralo Kurtiju, biti na dnevnom redu Skupštine i biće usvojen bez ikakvih problema“, zaključuje Shala.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net