Zamjenica premijera

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da su obezbjeđeni neophodni glasovi i kvorum za izbor predsjednika Kosova, prenosi Gazeta Express.

"Očekujemo sastanak Predsjedništva (Skupštine). Vrijeme sjednice za izbor predsjednika još nije poznato. Očekuje se popodne", rekla je Redžepi.

Pokret Samoopredjeljenje, čiji je lider premijer Albin Kurti prikupio je potrebne potpise za sazivanje vanredne sjednice skupštine, za izbor novog predsjednika, prenosi RSE.

Za sazivanje sjednice potrebni su potpisi najmanje 40 poslanika, potom se saziva predsjedništvo skupštine kako bi se utvrdilo vreme održavanja sednice.

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da će Pokret Smoopredjeljenje nastaviti sa iznošenjem prijedloga zakona u skupštini, kojim bi se regulisalo pitanje glasanja dijaspore u kosovskim ambasadama. Samoopredjeljenje želi da izglasa zakon prije izglasavanja predsjednika.

Osmani je bivši funkcioner LDK, na vanrednim izborima održanim 14. februara, kandidovala se na zajedničkoj listi sa Samoopredjeljenjem, a osvojila je više od 300.000 gčasova.

Odluka njene bivše stranke, LDK, koja je u opoziciji, je da učestvuje u glasanju za predsjednika. Uprkos odluci predsjedništva i Poslaničke grupe LDK još uvijek nije poznato da li će svi poslanici podržati odluku stranke.

Opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, izjasnile su se protiv izbora Osmani za predsjednika, a nesrpske stranke da će je podržati.

Skupština Kosova konstituisana je 22. marta, istog dana je izabrana i Vlada, podrškom 67 poslanika.

Za izbor predsjednika, u prva dva kruga potrebno je dvotećinska većina glasova poslanika odnosno 80 glasova. U trećem krugu predsjednik se bira prostom većinom odnosno, potrebno je da za izbor predsjednika glasa 61 poslanik, uz uslov da ih glasa najmanje 80.
Ukoliko predsjednik ne bude izabran ni u trećem krugu, slijedi ponovni vanredni izbori koji se moraju održati u roku od 45 dana.

Samoopredjeljenje ima 58 poslanika u Skupštini, a LDK 15.

Nakon potvrđivanja optužnice Specijalnog tužilaštva za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od strane u Hagu Hashim Thaçi je podneo ostavku na mjesto predsjednika. Od 5. novembra 2020. godine vršilac dužnosti predsjednika bila je Vjosa Osmani, do izbora novog predsjednika Skupštine Glauka Konjufce koji je preuzeo tu dužnost.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express