Tema Zakon o opštim izborima

Vlada Kosova održaće danas sjednicu sa početkom u 16 sati, a kako piše Gazeta Express, očekuje se da jedna od tačaka Dnevnog reda bude Zakon o opštim izborima.

Kako navodi taj medij, očekuje se da će Pokret Samoopredjeljenje prije sjednice Vlade u Skupštini izglasati promjenu izbornog zakona.

Naime, taj list saznaje da je Samoopredjeljnje već izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o opštim izborima.

Izmjena tog zakona je, inače bilo jedno od glavnih obećanja pobjedničkog dvojca - Albina Kurtija i Vjose Osmani, na izborima održanim 14. februara.

Tokom kampanje, Kurti i Osmani su rekli su da će se, čim dođu na vlast, pobrinuti za neophodne promjene u izbornom zakonu u vezi sa glasanjem kosovske dijaspore u ambasadama i konzulatima.

Kako piše Gazeta Express, očekuje se da se tako nešto dogodi već danas tokom dana, pa čak i prije vanrednog zasedanja za izbor predsjednika, koje se, takođe očekuje danas.

Predsjedništvo Skupštine još nije donelo odluku o novom zasjedanju, a sjednica Predsedništva zakazana je za danas u 15 sati.

Inače, na današnjoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova novi poslanici, koji su zamjenili one koji su postali ministri, kao i oni koji su bili odsutni na konstitutivnoj sjednici 22. marta, položili su svoje zakletve.

Poslanici u Skupštini su danas i jednoglasno podržali formiranje parlamentarnih odbora.  

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express