Bivši poslanik i novinar

Bivši poslanik i novinar Milaim Zeka rekao je da postoji mogućnost da predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku neće dati svoj glas Vjosi Osmani kada se bude birao predsjednik Kosova.

"Sve dok je glasanje tajno, niko ne može nikome da nametne za koga će glasati. To znači i da Abdixhiku, takođe, može da ne glasa za Osmani. U toku je politički rat koji može Albinu Kurtiju da upropasti njegove proračune, a ti proračuni su da Osmani po svaku cijenu dovede do funkcije predsjednika Kosova", rekao je Zeka gostujući na T7.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne izabere novi predsjednik na vrijeme, to će usloviti izlazak na nove izbore, i ako opozicija "ubjedi" građane da je za to Kurti kriv, i da je on neko ko samo želi "haos i nestabilnost", postoji velika šansa da na tim izborima Samoopredjeljenje doživi poraz.

Inače, Abdixhiku je nakon sastanka rukovodstva LDK izjavio da će poslanici ove stranke ostati u sali parlamenta kada se bude glasalo za predsjednika Kosova, čime će omogućiti izbor Osmani.

"Nakon sastanka sa organima stranke, odlučeno je da LDK neće ometati izbor predsjednika, već će poslanici učestvovati na sjednici. Poslije diskusije, svi smo odlučili da nećemo ometati izbor. LDK će učestvovati u glasanju, ne dovodeći u pitanje odluku poslanika. Očekujem da se svi ponašaju kao institucionalisti", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri