Predviđene tri faze

Doktorka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova zadužena za proces imunizacije Edita Haxhiu kaže da su predviđene tri faze vakcinacije i da bi do 70 odsto stanovništva Kosova trebalo da bude vakcinisano do kraja godine, što će zavisiti od nabavke vakcina, prenosi Ekonomijna Onlajn.

Prema njenim riječima 280 članova zdravstvenog osoblja širom Kosova danas će biti vakcinisano.

"U sali "1. oktobar“ planirano je da se tokom dana vakciniše ukupno 760 osoba, dok će na Infektivnoj klinici danas i sutra biti vakcinisano medicinsko osoblje", navodi Haxhiu.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Valbon Krasniqi je naglasio da se danas Kosovo pridružuje drugim zemljama u vakcinaciji zdravstvenog osoblja i građana. On je pozvao na dalje sprovođenje antikovid mjera i pozvao građane da ne oklevaju sa vakcinacijom.

"Svijesni smo da će ovaj proces potrajati i građani moraju da budu strpljivi. Vakcina je sigurna i građani bi trebalo da se osjećaju sigurnim kada je vakcinacija u pitanju. Danas imamo preko 900 novooboljelih od kojih je 37 u kritičnom stanju i oko 700 pacijenata sa terapijom kiseonikom. I ja ću se vakcinisati", kaže Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online