Nezadovoljni izbornim rezultatom

Demokratska partija Kosova je na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara osvojila drugo mjesto i obezbjedila 19 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, nezadovoljni izbornim rezultatom članovi stranke traže smjenu vršioca dužnosti predsednika te stranke Envera Hoxhaja, prenosi Gazeta Express.

Hoxhaj je od 6. novembra 2020. godine vršioc dužnosti predsjednika PDK, nakon što je Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv dotadašnjeg predsjednika Kadrija Veselija.

Bivši kandidat PDK za poslanika Bujar Cakoli smatra da je Hoxhaj odgovoran za izborni rezultat i da su PDK potrebni novi izbori unutar stranke.

Član Glavnog odbora PDK Lirak Qelaj izjavio je da su određeni pojedinci uzurpirali PDK i naglasio da ima i drugih članova stranke koji traže odgovornost zbog lošeg izbornog rezultata na posljednja tri izbora.

Glavni odbor PDK je održao sastanak prije nedjelju dana, povodom izbora predsjednika Kosova na kome je odlučeno da ta stranka neće podržati kandidaturu Vjose Osmani za predsjednika.

Između ostalog, nakon sastakna iz PDK su najavili, izradu strateškog dokumenta za unutrašnju reformu, koji će usmjeriti političko djelovanje PDK i mobilizaciju  za predstojeće lokalne izbore i stvaranje snage opozicionog fronta.

U kontekstu budućeg predsjednika PDK pomenuto je ime bivše ambasadorke Kosova u  Vašingtonu Vlore Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express