Izazovi

Obustavljeni štrajkovi u potrazi za finansijskom podrškom, poreskim izuzećima, podrškom sektorima u nepovoljnom položaju, kao što su ugostiteljstvo i transport, izazovi su koji čekaju novu vladu, piše Koha.

Shaqir Palushi iz kompanije "Frutex" kaže da bi vlada na određeni period trebalo da oslobodi poreza preduzeća koja su oštećena usled pandemije.

„Nažalost, prošlo je više od godinu dana od početka pandemije i to se naravno odrazilo na pogoršanje situacije u mnogim preduzećima, posebno u određenim sektorima, koji su skoro pred bankrotom", rekao je Palushi.

Izvršna vlast takođe će se suočiti sa štrajkom, koji je privremeno obustavilo Udruženje drumskih prevoznika.

Predsjednik ovog udruženja Ruzhdi Kurtishaj rekao je da suspenzija ne znači da se odriču zahtjeva za podršku vlade zbog gubitaka u ovom sektoru.

„To ne znači kraj štrajka. Dajte vladi vremena da dođe i unapredi javno-privatni dijalog", kazao je  Kurtishaj.

Prije nekoliko dana, Privredna komora Kosova zatražila je od nove vlade da oprosti novčane kazne izrečene preduzećima zbog kršenja anti-kovid mjera.

To je zato što su, kako je rekao, te novčane kazne izuzetno visoke i preduzeća su ozbiljno oštećena kao rezultat pandemije.

Zahtjev je bio i odlaganje ulaska velikih potrošača energije na otvoreno tržište, jer se žale preduzeća da će to povećati cijenu energije za 40 odsto.

Stotine zahtjeva potražuju radnici koji su ostali bez posla tokom pandemije, čekajući podršku nove vlade kako je obećano Zakonom o ekonomskom oporavku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore