Savjeti Gërvalli

Bivša ministrica spoljnih poslova nasljednici je ostavila pismo – javno i na Facebooku – sa čestitkama i nekoliko savjeta. Među njima i sljedeće: "Prečesto ćete se suočiti sa brojnim zahtjevima za posjete srpskih zvaničnika, većinom Miloševićevih relikvija. Ne dozvolite im da dolaze i paradiraju našom teritorijom, jer još uvijek nisu preuzeli krivičnu odgovornost za genocidne zločine nad nama".

O "nesposobnom diplomatskom i konzularnom" osoblju, o tome kako "protivnici kipte" a "stari prijatelji ćute", o tome kako da bude majčinska podrška i zaštita Albancima u "Dolini", kakav je položaj Albanaca u Crnoj Gori, i molbi da nastavi praksu poklanjanja brošura "izrađene bolom i zlatnim rukama preživjelih seksualnog nasilja" iz rata sa Srbijom, sada već bivša ministrica spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stublla svojoj nasljednici Doniki Gërvalli uputila je diplomatsko pismo sa nekoliko savjeta.

Među njima je i zapažanje da trougao – predsjednik Kosova, premijer i MIP, nije nikada bio funkcionalan i da nova minsitarka sada ima novu šansu da to ispravi.

Prevod pisma preuzetog sa njene Facebook stranice objavljujemo u cijelosti.

Doniki Gërvali, zamjenici premijera i VII ministru spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo

Poštovana ministarko,

Srdačno Vam čestitam na izboru na važno mesto našeg sedmog ministra spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo.

U nemogućnosti da Vam formalno predam dužnost (iz poznatih, a javnosti još uvek nepoznatih razloga), obraćam Vam se javnim pismom, uz iskrene želje i nekoliko praktičnih saveta iz svog kratkoročnog iskustva od juna 2020. do marta 2021. 

Uloga ministra spoljnih poslova i dijaspore je izuzetna privilegija, ali i težak teret koji ćete nositi na svojim plećima. Kosovo će na globalnom nivou biti personifikovano preko Vas, a Vaša reč će biti glas Kosova. Dvadeset četiri sata dnevno, 7 dana u nedelji, biće nedovoljno za rad na ostvarivanju političke i nacionalne volje i ideala. Vaša porodica biće uskraćena za Vaše neophodno prisustvo, a Vi ćete se često osećati usamljeno u kancelariji ili na terenu.

Prečesto ćete se naći sami pred teškim odlukama, a verovatno nećete naići na podršku ni bliskih kolega. U najtežim trenucima protivnici će kipeti, a stari prijatelji ćutati. Ne odustajte, ponašajte se uvek u skladu sa svojim uverenjem i iskrenom odlukom, sa uverenjem i verom da postupate ispravno u interesu Kosova i onog nacionalnog, kako Vam kažu srce i um.

Prečesto ćete se suočiti sa brojnim zahtevima za posete srpskih zvaničnika, većinom Miloševićevih relikvija. Ne dozvolite im da dolaze i paradiraju našom teritorijom, jer još uvek nisu preuzeli krivičnu odgovornost za genocidne zločine nad nama. Ne zaboravite Nezira Mehmetaja i Bljerima Maćastenu koji su ilegalno zatvoreni u Srbiji i ne zanemarujte značaj stalnog ponavljanja zahteva za njih u međunarodnim instancama.

Ne dozvolite da budu izostavljeni pred vratima dijaloga sa Srbijom, jer je za Kosovo ovo najvažnije pitanje spoljne politike, a posebno kao odgovor susednoj državi koja ovaj proces smatra unutrašnjim pitanjima!

Molim Vas – ne zaboravite Albance u Dolini, jer su oni u najtežoj nacionalnoj, ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji od svih naših sunarodnika širom sveta. Njima je potreban glas, majčinska podrška, zaštita i pojačavanje nacionalnih rezultata od strane svih nas. Nastavite da im Ministarstvo spoljnih poslova bude na usluzi i nemojte se iznenaditi ako otkrijete da položaj Albanaca Crne Gore (ne) bude išao u istom ponižavajućem smeru!

Doniranje brošure izrađene bolom i zlatnim rukama naših sestara, preživelih seksualnog nasilja tokom rata – putem Centra za promociju ženskih prava (sa kojim sam potpisala Memorandum o saradnji), molim Vas da nastavite tradiciju Ministarstva spoljnih poslova koju sam započela. Njihov glas bola, velika rana na Kosovu, nedostatak pravde za ove surove zločine, dok sam bila ministar spoljnih poslova i dijaspore, poklonila sam svim svetskim diplomatskim kancelarijama i na sva vrata koja su mi se otvarala sa ponovljenim zahtevom za pravdu koja nedostaje! Uz nju i knjigu heroine Fetnete Ramosaj „Protiv zaborava: Genocid Srbije na Kosovu 1998 – 1999“. Obe sam ostavila na poklon u Vašom novom kabinetu.

U Ministarstvu spoljnih poslova suočićete se sa mnoštvom funkcionalnih izazova.

Očiglednija je potreba za odgovarajućom međuinstitucionalnom koordinacijom sa svim kreatorima spoljne politike za lobiranje i konsolidacijom međunarodnog subjektiviteta zemlje. Za 13 godina postojanja Ministarstva spoljnih poslova, trougao Kancelarija predsednika Kosova – Kancelarija premijera – MIP nikada nije bio funkcionalan. Sada imate jedinstvenu priliku da ispunite ovu ustavnu obavezu u interesu Republike Kosovo i njenih građana.

Već je dobro poznata činjenica da Ministarstvo koje ćete voditi nije imuno na političke uticaje koji se uglavnom izražavaju imenovanjem nesposobnog diplomatskog i konzularnog osoblja i bez adekvatnih predstavničkih punomoćja što je često uticalo na imidž zemlje i nedostatak koherentnosti i doslednost diplomatskog delovanja.

Odmah po stupanju na dužnost donela sam odluku da vratim diplomate koji su službovali iz dve ili tri misije u inostranstvu, godinama bez povratka na Kosovo, i da pošaljem odgovarajuće diplomate, od kojih neki nikada nisu bili u diplomatskim misijama Konzulata Republike Kosovo. Podstičem vas da nastavite sa ovim principom rotacije, koji je osnova funkcionalne i odgovorne službe. I ne zaboravite da u Ministarstvu spoljnih poslova postoje ljudi visokog integriteta, neuporedivog profesionalizma i posvećenosti samopožrtvovanju – koji su uprkos političkoj nestabilnosti i čestim promenama vlada održali interese države Kosovo u svetu, često čak bez ikakvog političkog uputstva iz Prištine.