Podrška 67 poslanika

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti izabran je po drugi put, za manje od godinu dana na mjesto premijera Kosova.

Kurtija je za mjesto premijera podržalo 67 poslanika, protiv je bilo 30, a uzdržanih nije bilo.

Kurtijev kabinet brojaće 18 članova, sa 15 ministara.

Potpredsjednici, popularno imenovane vlade "Kurti 2" su Besnik Bislimi, Emilja Redžepi i Donika Gërvalla, koja je i ministar spoljnih poslova.

Ministar finansija je Hekuran Murati, ministar pravde Albulena Haxhiu, zdravlja Arben Vitia, tehnologije Arberie Nagavci, ministar kulture Hajrullah Кeku, lokalne uprave Elbert Кrasniqi, životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliju, ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci...

Za ministra odbrane Kurti je predložio Armenda Mehaja, unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu, industrije, preduzetništva i trgovine Rozetu Hajdari, ministra ekonomije Artana Rizvanollija i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, dok će ministar regionalnog razvoja biti Fikrim Damka.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredjeljenje. Pet je žena u sastavu vlade ili jedna trećina.

U Kurtijevom kabinetu od 18 članova, šest je žena.

Nakon iznošenja ekspozea i višečasovne diskusije, skupštinska većina dala je svoju podršku novoj vladi koju će činiti 15 ministarstava.

Kurti je u uvodnom dijelu ekspozea obećao da je pandemija izazov broj jedan i da će nova vlada obezbjediti antikovid vakcine za 60 odsto stanovništva u toku godine.

Kada je riječ u dijalogu sa Srbijom on je naglasio da bez "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i između dvije zemlje".

Prema njegovim riječima, Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba rješiti dijalogom, ističući "da se ne može postići nijedan napredak ako nema napretka u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu".

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative", rekao je Kurti.