Institut EPIK

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za Kosovo tokom 2021. godine, direktor instituta EPIK Demush Shasha smatra da je u ovom trenutku tako nešto nemoguće.

"Prvi razlog je pandemija i moramo prepoznati činjenicu da živimo sa novom političkom stvarnošću. Moramo prepoznati činjenicu da u zemljama EU predstoje izbori, Holandija, odnosno Njemačka. Ova politička kretanja ometaće svaku odluku u vezi sa otvaranjem granica sa trećim zemljama, naročito u vrijeme pandemije. Ne vidim gotovo nikakvu mogućnost liberalizacije viza 2021. godine", ocjeno je Shasha.

Visar Xhembazi iz Demokratije za razvoj (D4D) kaže da ovo pitanje takođe zavisi od pritiska koji bi mogla da vrši buduća vlada na Evropsku uniju.

"Evropska unija kasni u pogledu liberalizacije viznog režima. Mislim da će ovo takođe zavisiti od toga koliki će pritisak naša vlada izvršiti po ovom pitanju. Mislim da ne bismo trebali polagati nade u Portugaliju ili bilo koju drugu zemlju. Ali moramo da ovo pitanje pokrenemo i da budemo dosljedni. Mislim da je dužnost nove vlade da ovo pitanje održi visoko na listi prioriteta. S obzirom na kovid-19, probleme sa vakcinama, putovanjima, kao i političke probleme iz Francuske, Holandije i Danske, mislim da ne možemo da očekujemo ništa pozitivno", rekao je Xhambezi.

Izvor: Kosovo Onlajn/Gazeta Expres