Javne funkcije

Iako još uvijek nije postao premijer Kosova u novom mandatu, Albin Kurti je već najavio poteze u prvoj nedjelji nakon što bude postao po drugi put premijer Kosova za dvanaest mjeseci. Razrješiće sve zvaničnike koji su imenovani za neku javnu funkciju nakon što je odlukom Ustavnog suda Kosova 21. decembra prošle godine srušena Hotijeva vlada.

"Bilo kakav razgovor za posao, kandidovanje, zapošljavanje ili imenovanje treba odmah prekinuti i ne nastavljati do izglasavanja nove vlade. Bilo koje imenovanje potpisano nakon svrgavanja antiustavne vlade biće poništeno prve nedjelje vlade, a ovo može samo naštetiti ljudima koji su u to uključeni“, napisao je na Facebooku.

Jedno od najvažnijih imenovanja u ovom periodu je imenovanje direktora Policije Kosova. Samedin Mehmeti imenovan je za generalnog direktora ove institucije 13. januara ove godine. Takođe izabran je i novi šef PIK-a. Kako Koha javlja, ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu potpisao je 30. decembra odluku da imenuje Kushtrima Hodaja na tu funkciju. Međutim, Kurti nije govorio samo o imenovanjima na javne funkcije, već i funkcijama na "nižem nivou".

Nisu samo imenovanja sporna za Kurtija.

"Bilo kakva odluka koja znači nekontrolisanu potrošnju novca, nakon zbacivanje antiustavne vlade, biće predmet revizije i uobičajene istražne procedure za utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu biće pokrenute", napisao je Kurti.

Kurti je optužio odlazeću vladu da je od 21. decembra "osebno aktivna u dva pravca": trošenje budžeta pod izgovorom pandemije iako vakcine još nisu obezbjeđene, niti se zna kada će biti, dok se sa druge strane novac troši na eksproprijaciju i imenovanje na javne funkcije.

Slična poruka stigla je nedavno i iz Britanske ambasade u Prištini. Naime, oni su  pozdravili odlaganje procesa intervjua za Odbor KEK-a, ali su naveli da su i dalje zabrinuti zbog procesa regrutovanja drugih odbora preduzeća i izvršnih direktora, te predložili vršiocu dužnosti da odloži sve odluke i procese regrutovanja do formiranja nove vlade.