U sadašnjim granicama

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri rekla je na desetogodišnjicu započinjanja dijaloga u Briselu, da je on na dobrom putu i da je do sada doneo brojne prednosti Kosovu „posebno u integraciji sjevernog dijela u kosovski sistem i uklanjanje srpskih ideja o podjeli Kosova“.

Tahiri je na Facebooku napisala da je potrebno pregovore brzo završiti "mirovnim sporazumom o uzajamnom priznavanju u sadašnjim granicama.

Ona poručuje da "riješenje nije na diplomatskom, već na geopolitičkom stolu“,

Tahiri je između ostalog naglasila da je "Briselski dijalog otvorio i put Kosovu ka evropskim integracijama, kao i brojna članstva u regionalnim i međunarodnim organizacijama".

„Uz očekivanje da će se Briselski dijalog brzo završiti i međusobno priznavanje neće odlagati čitavu deceniju, danas su prirodno izbile rasprave o tome kako je moguće da ni nakon jedne decenije nije završen, uprkos snažnim opredeljenjima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i činjenici da je ovaj dijalog imao za cilj da dvije zemlje približi Evropskoj uniji“, napisala je Tahiri.

Ona je rekla da je nakon sedam godina pregovaranja pod njenim vođstvom dijalog ušao u završnu fazu, ali je „Srbija blokirala ovaj proces iz geopolitičkih razloga zbog stvaranja 'Velike Srbije'".

„Destruktivne akcije Srbije, podizanjem ,ilegalnog zida’ u Sjevernoj Mitrovici u decembru 2016. godine i lansiranjem ,ilegalnog i provokativnog’ voza u januaru 2017. godine, nisu bile slučajne provokacije. Suprotno tome, ove opasne akcije najavile su kraj susedskog dijaloga između zemalja koji se odvijaju u Briselu i stvaranje prostora za opasne ideje za promjenu granica i podjeli Kosova, koje su već započele tajnim sastancima“, navodi Tahiri.

Prema njenim riječima, o tim „opasnim scenarijima je u januaru 2017. obavjestila posrednicu EU u ovom dijalogu Federicu Mogherini, kao i zvanični Vašington“.

Tahiri smatra da je „izuzetan diplomatski i politički uspjeh to što je Kosovo uspjelo da pobjedi ovaj opasni scenario prekrajanja granica, koji je sahranjen na samitu u Berlinu aprila 2019. godine, uz snažnu podršku Njemačke i zapadnih saveznika SAD, Francuske, Velike Britanije i drugih“.

„Međutim, iako je Srbija poražena u ovom poduhvatu, njena borba za ,Veliku Srbiju’ u službi svoje i ruske geopolitike se nastavlja. To se nedavno videlo u intervenciji Srbije u Crnoj Gori, pokušavajući da promjeni zapadnu evroatlantsku orijentaciju Crne Gore. Srbija je bila i ostaje destabilizujući faktor za region Zapadnog Balkana, jer su njene intervencije u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori više nego očigledne. Stoga je vrijeme za geopolitičku odluku naših zapadnih saveznika, poput zaustavljanja geopolitičkih igara Srbije i konsolidacije zapadne geopolitike na zapadnom Balkanu sa Srbijom ili bez nje. Nije tragično da se geopolitička granica između zapada i istoka završava na granici sa Srbijom, ali biće vrlo tragično što je dozvoljen nastavak srpsko-ruskih geopolitičkih igara u regionu“, poručuje Tahiri.

Ona dodaje da je „Kosovo bilo i zainteresovano je za uspostavljanje susjedskih odnosa sa Srbijom, što se može postići samo uzajamnim priznavanjem dvije države na trenutnim granicama, čime bi se zatvorilo poglavlje o neprijateljstvima i pokrenulo poglavlje o mirnim odnosima i susjedstvu“.

„Sada, nakon više od dvadeset godina mirnog susedstva i mirovnih napora iz Rambujea, Beča i Brisela, i deset godina dijaloga u Briselu i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, mislim da se pregovori moraju brzo završiti mirovnim sporazumom o uzajamnom priznavanju u sadašnjim granicama“, zaključila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online