Posrednik u dijalogu

Lideru Demokratske partije Kosova sporna je bila fotografija specijalnog izaslanika Evropske unije pred kartom na kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj izjavio je u utorak kako je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom izrazio zabrinutost zbog mape ispred koje se slikao Lajčak prošle sedmice.

Na toj mapi je Kosovo prikazano kao dio Srbije, te je Hoxhaj od Lajčaka zatražio da se zbog toga izvini, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Reporteri.

Hoxhaj je rekao kako je Lajčak posrednik u dijalogu i ne bi se trebao stavlja na jednu stranu u procesu.

Dogovor u skladu s Ustavom

Kazao jei kako bi bilo koji sporazum Srbije i Kosova trebao biti u skladu s Ustavom i ne narušavati teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

Istakao je kako je Lajčaku prenio da će dvije strane prevazići historijski izazov kada se međusobno priznaju i kada Kosovo osigura mjesto u Ujedinjenim narodima.

Lajčak je govorio Hoxhaju o njegovom planu za brzi nastavak dijaloga, čim se formiraju nove vlasti na Kosovui.

Drugog dana posjete Kosovu, specijalni izvjestilac EU-a za dijalog sastao se s odlazećim premijerom Kosova Avdullahom Hotijem, a poslije sastanka nije bilo izjava.

Zabranjeno je bilo i fotografiranje sastanka, navodi Tanjug, te dodaje kako je nakon njega Hoti na svom Facebook profilu objavio kako je Lajčaku poželio uspjeh u okončanju procesa dijaloga i da mu se zahvalio na dosadašnjem posredovanju u tom procesu, prenosi Koha.

Dijalog uz tri osnovna principa

“Od jula 2020. godine dijalog je nastavljen na tri osnovna principa: konačnom sporazumu uz uzajamno priznanje, da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može pregovarati i da je Ustav nepovrediv“, naveo je Hoti.

Lajčak se sastao i s liderima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Enverom Hoxhajem, kao i s vršiteljcom dužnosti predsjednika Kosova Vjosom Osmani.

Najavljen je i sastanak s liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramushom Haradinajem.