Lider Progresivno demokratske stranke

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kaže da je ideja kandidata za premijera iz Samoopredjeljenja Albina Kurtija za dijalog sa lokalnim Srbima jedina opcija koja može da uspije, prenosi Ekonomija Onlajn.

Rašić je u intervjuu za taj medij ocjenio da Kurti ima kapacitet da sprovede ideju i izrazio uvjerenje da će uspeti. On je izrazio i spremnost za saradnju i dodao da lokalni Srbi imaju dobru komunikaciju sa Kurtijem i Osmani.

Kaže da je lično sa Kurtijem slaže zbog njegovog zalaganja za vladavinu prava, koje, kako dodaje, Kurti ima kao prvi prioritet.

"Mnogo puta sam podržao politiku koju vodi g. Kurti, jer postoje elementi koji su po mom mišljenju u korist Srba i svih zajednica. A dijalog koji je već više puta pomenut treba započeti odozdo, a ja razumijem i znam da je to jedini način koji može uspeti. Takođe imamo velike simpatije za prioritetni cilj strateškog planiranja, a to je primena zakona", rekao je Rašić.

Bivši poslanik u Skupštini Kosova i bivši ministar takođe je govorio o tvrdnjama nekih političara iz bošnjačke i egipatske zajednice u vezi sa manipulacijom glasovima sa Srpske liste. Rekao je da je manipulacije glasovima Srpske liste bilo i u ranijim izbornim procesima, dodajući da su kosovske institucije zanemarile činjenice koje je on izneo.

"U svakom predizbornom procesu obavjestili smo šta će se dogoditi i u kom obliku, nakon svakog izbornog procesa imali smo svjedoke koji su pokazali u kom obliku se to dogodilo i posljednjih godina nije bilo akcije. Ne bismo imali ove probleme da su institucije bile spremne da primjene demokratski izborni proces. Ovo je glavni problem. Govorio sam nekoliko puta o ovoj metodi i preživljavamo osam godina što se sada događa i drugim zajednicama, Bošnjacima, Egipćanima i Romima", rekao je Rašić.

Prema njegovim riječima, manipulacija glasovima koja se dogodila ugrožava pravičnu zastupljenost svih zajednica u Skupštini.

"Predstavljanje zajednica je ugroženo, ali takođe dugoročno svaki put možemo imati istu manipulaciju. Sada imamo neadekvatnu zastupljenost Srba u kosovskom parlamentu i vladi, a to se može desiti i Bošnjacima, Romima i Aškalijama, jer ih neće birati zajednica, već ih oni koji ne rade konstruktivno, nego suprotno", rekao je Rašić za Ekonomija Onlajn.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online