Mišljenje analitičara

Šef Agencije za upravljanje zaplenjenom i oduzetom imovinom Kushtrim Cukaj rekao je da je tokom prošle godine vraćena zaplenjena imovina u vrijednosti većoj od 597.000 eura, prenosi Reporteri.

Posljednji primjer oduzimanja nelegalno stečene pokretne i nepokretne imovine, desio se u srijedu, kada je Tužilaštvo zaplenilo oko 400.000 eura i tehničku opremu u aferi zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede.

Predstavnici civilnog društva upozoravaju, da uprkos velikom broju zaplena, sudovi u malom broju slučajeva, donesu odluku o trajnom oduzimanju.

"Na osnovu izvještaja koje je objavio Pravni institut Kosova, samo u nekim slučajevima tužioci su podneli zahtjev za zaplenu krivično stečene imovine, dok je u malom broju slučajeva imovina na kraju oduzeta", rekao je Yll Zekaj iz Pravnog instituta Kosova.

Predstavnik organizacije "Çohu" Arton Demhasaj smatra da je potrebno izvršiti promjenu Zakona o oduzimanju nepokretnosti.

"Sada, kada se formira nova vlada, ostaje da se vidi da li će oni izraditi novi zakon o oduzimanju imovine. Potrebno je da taj zakon ostane u okvirima građanskog postupka, i da ne mora da se povezuje sa krivičnim postupkom", rekao je Demhasaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online