Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufce nije se pojavio juče na ročištu pred Osnovnim sudom u Prištini gdje je optužen za bacanje suzavca u salu parlamenta 2016. godine, prenosi Dukađini.

Ročište je zbog toga odloženo, a advokat Glauka Konjufce je potvrdio da je njegov branjenik usmeno obavješten o ročištu, na prethodnom zasjedanju, i da je zaboravio na suđenje.

Iz kabineta Konjufce je potvrđeno da je on van Prištine i da ne može za kratak perod da stigne na ročište.

U optužnici se navodi da je na sjednici Skupštine Kosova 10. avgusta 2016. godine, kao poslanik, Glauk Konjufca bacio suzavac u salu, prenosi „Zakletva za Pravda“.

Osnovno tužilaštvo u Prištini, 3. februara 2017. godine, podiglo je optužnicu protiv Glauka Konjufce za dva krivična djela.

Prema optužnici, okrivljeni Konjufca se tereti da je 10. avgusta 2016. godine, tokom sastanka u sali Skupštine Kosova, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, narodni poslanici Adem Grabovci, Ismet Beqiri, Sabri Hamiti, Pal Lekaj, Valdete Bajrami i Slobodan Petrović, isti u svojstvu zamjenika, koristio oružje suprotno zakonu, baciši suzavac.

Ovim se Konjufca tereti da je počinio krivično djelo „Upotreba opasnog oružja ili oruđa“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Dok je, prema drugoj tački ove optužnice, na dan, vrijeme i mjesto opisano kao u prvoj tački ove optužbe, okrivljeni Konjufca, tokom upotrebe suzavca, ometao zvaničnike kao što su predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, poslanici Adem Grabovci, Ismet Beqiri, Sabri Hamiti, Pal Lekaj, Valdete Bajrami i Slobodan Petrović u vršenju službenih dužnosti, u kom slučaju su svi zvaničnici bili primorani da prekinu sastanak i napuste salu.

Zbog toga se Konjufca tereti da je počinio krivično djelo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini