EU poziva na nastavak

Dijalog sa Srbijom smatra se ključnim kosovskim pitanjem u spoljnoj politici, uprkos izjavama kandidata za premijera Albina Kurtija da je tek četvrti prioritet, Evropska unija poziva na nastavak razgovora, a akteri koji su upoznati sa tim procesom vide potrebu za dizajniranjem platforme, prenosi Koha.

Iz Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu smatra da su za dijalog nophodni jedinstvo i strukturiran pristup.

„I ranije smo zagovarali da je dobro da konsenzus prethodi sporazumu, iz dva razloga. Prvo, jer dijalog nije zajedničko spoljnopolitičko pitanje, on je nametnuto i presudno pitanje možda za kosovsku državnost i legitimitet u međunarodnoj areni. Drugo, moramo biti spremni jer će tokom procesa doći do nekih tema, možda čak i ozbiljnih koje zahtevaju jedinstvo i saglasne odgovore čitavog političkog spektra“, rekao je Fetahu.

Iz prištinskog Instituta za političke studije Butrint Berisha ocjenjuje da stabilnost broja poslanika u skupštini, nije garancija da će uskoro biti postignut dogovor sa Srbijom, jer to zahtjeva kompromise.

„Izgleda da će vlada Kosova nakon relativno dugog vremena imati stabilnost u Skupštini, kao i izborni legitimitet, što bi na papiru trebalo da bude podsticaj za proces dijaloga, jer su prethodne vlade patile od nedostatka od ova dva elementa“, rekao je Berisha.

Istakao je da to nije garancija da će se potpisanim sporazumima odnosi normalizovati, jer situaciju komplikuju mnogi faktori.

„Između ostalog, geopolitička igra Srbije nije jednostrana, već višesmjerna, pa joj integracija u EU nije prioritet, već samo jedna od opcija“, rekao je Berisha.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica insistira da na Kosovu postoji kompromis kako bi se postigao sporazum.

„Srbija je jasno stavila do znanja da formalno de jure priznavanje Kosova ne dolazi u obzir. Postoje neki drugi modeli koji će biti testirani, ali trebalo bi da se izvrši radikalna transformacija stavova strana tokom procesa, kako bi se omogućio sporazum o normalizaciji odnosa dvije zemlje“, dodao je Berisha.

U programu od 52 stranice Pokreta Samoopredjeljenje, koji je pobjedio na izborima 14. februara, ne pominje se dijalog sa Beogradom. U nekoliko intervjua, kandidat za premijera Kurti ponovio je da to nije prvi prioritet njegove vlade.

Zvaničnici Brisela rekli su da očekuju brz i konstruktivan angažman kako bi postigli sveobuhvatan sporazum.

„Evropska unija je bila vrlo jasna u zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak izdali visoki predstavnik Evropske unije Borell i komesar Varheley, da se radujemo formiranju nove vlade i, između ostalog, radujemo se i novim vlastima na Kosovu da se konstruktivno angažuju na nastavku sastanaka za dijalog koje vodi EU i da iskoriste priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma“, izjavio je ranije portparol EU Peter Stano.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore