Novinarka tvrdi
Novinarka američkog lista Politiko Nahai Toosi objavila je da je došla u posjed dopisa iz Ambasade SAD u Prištini, za koji kaže da ga je potisao ambasador Filip Kosnet, a u kome se između ostalog kaže da je Kosovo predstavljeno kao „opustošeno pandemijom“, prenosi Gazeta Express.
"Kosovo se ponaša kao zemlja oslobođena pandemije, ali Kosovo je devastirano i opustošeno pandemijom. U SAD ako ne nosite masku u javnosti mogli bi da završite na viralnom videu, a na Kosovu je veća vjerovatnoća da ćete ste biti na društvenim mrežama ako je ne nosite“, napisala je Toosi u jednom od nekoliko postova na  društvenoj mreži Twitter.

Kako je dodala, ambasada u Prištini se suočava i sa manjkom osoblja.

"Ambasada ima smanjeno osoblje, tako da postojeće osoblje ima više zaduženja od uobičajenog dijela zadataka. Otprilike 20 odsto zaposlenih u ambasadi je oboljelo od kovida-19, a veliku većinu čine i zaposleni sa Kosova, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu“, navodi se dalje.

Takođe je rekla da su zaposleni u ambasadi i prije situacije izazvane pandemijom imali problema sa zagađenjem vazduha, nedostatkom zelenih površina, malim šansama za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom u glavnom gradu Kosova.

U dopisu se, prema rečima novinarke, pominju i psi lutalice, koji "mogu biti agresivni kada su gladni“.

"Iz ovog i drugih razloga, osoblje ambasade je često bilo zatvoreno tokom krize kovida-19“, napisala je Toosi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express