Zahlađenje odnosa ili ...

Evropska unija, vlade i ambasadori, uključujući SAD, Njemačku, Austriju, su nakon pobjede Pokreta Samoopredjeljenje na izborima održanim 14. februara, naglasili spremnost za saradnju sa novom vladom, koju bi, kako se očekuje, vodio lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, ali Turska, koja je nedavno kritikovala Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu, se potpuno tiho, oglasila na dan izbora, piše Reporteri.

Turska ambasada je saopštila samo da su nadgledali nedjeljne izbore u Prištini, Prizrenu i Mamuši.

„Želimo da izbori 14. februara budu korisni za Kosovo“, navodi se u objavi turske ambasade na Facebooku uz fotografije posmatrača.

Za razliku od svojih američkih, britanskih, njemačkih i francuskih kolega koji su posjetili mnoge gradove na Kosovu, turski ambasador Çağrı Çakar nije posjetio škole u kojima je boravio tim turske ambasade, navodi Reporteri.

Ćutanje Turske nastavlja se i dva dana nakon izbora, ni Predsjedništvo ni tursko Ministarstvo spoljnih poslova nisu izdali nikakva saopštenja po tom pitanju.

Na prethodnim izborima 2009. i 2010. godine, tursko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenja o lokalnim i nacionalnim izborima, ocjenjujući njihov napredak.

Čak je i predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, tadašnji premijer Turske, pozvao Hashima Thaçija, koji je tada vodio PDK i vršio dužnost premijera, da mu poželi pobjedu na izborima.

Podsjećamo da je Ankara nedavno zahladila odnose sa Prištinom zbog otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, čemu se Turska oštro usprotivila.

Iako vjeruje da postoji malo zahlađenje u odnosima između Kosova i Turske, univerzitetski profesor Blerim Latifi, kaže da izostanak čestitke nije povezan sa zahlađenjem.

„Ne mislim da je nedostatak čestitki za izbore od strane Ankare povezan sa zahlađenjem odnosa. Vjerovatno je riječ o procesnim odlukama. Možda čekaju da Kurti bude ozvaničen kao premijer, kako bi uputili  diplomatsku čestitku", rekao je Latifi za Reporteri.

Turski novinar i analitičar sa Balkana Dilek Kütük rekao je da je razlog ćutanja Ankare o izborima povezan sa otvaranjem kosovske ambasade u Jerusalimu.

„Turska već nekoliko dana tuguje zbog ubistva 13 civila, koje je izvršila organizacija PKK i opsjednuta je tim pitanjem. Turska je takođe razočarana uspostavljanjem kosovske ambasade u Jerusalimu. Kurtijeva vlada brinuće o odnosima sa Izraelom i ponaša se pragmatično. Stoga mislim da Turska čeka kraj procesa“, rekao je Kütük za Reporteri.

Stručnjak za međunarodne odnose Afrim Hoti smatra da je pravilo protokola čestitanje izbora, i da rezerva prema tom pravilu znači hlađenje međusobnih odnosa.

Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova, Priština i Ankara neguju dobre diplomatske odnose.

Thaçi i Erdogan su imali dobre lične odnose, često su se međusobno pozivali, uz to Turska je jedan od najvećih investitora na posleratnom Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri