Ekonomski stručnjaci

Ekonomski stručnjaci na Kosovu smatraju da vlada može biti stabilna samo ukoliko okupi većinu od 80 poslanika i da su pred njom ozbiljni izazovi ekonomskog oporavka, prenosi Kosovo Press.

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu smatra da se ne može očekivati da će sljedeća vlada brzo riješiti nagomilane probleme.

“Vladavina zakona mora biti prvi prioritet, otvaranje novih radnih mjesta mora biti drugi prioritet, zatim socijalni aspekt, međunarodno partnerstvo i prije svega pristup podršci privatnom sektoru za ekonomski razvoj. Stoga vjerujem da će sve ovo biti prioritet nove vlade, koja zahtjeva posvećenost, ali ne i euforiju. Ekonomski problemi ne mogu se riješiti u  kratkom vremenskom periodu“, kaže Gërxhaliu.

Prva posjeta premijera, dodaje on, ne bi trebalo da bude Tirana, već Vašington, Berlin i Brisel.

Leke Musa, bivši direktor Američke Ekonomske Komore na Kosovu, kaže da su efekti na ekonomiju izuzetno veliki u negativnom aspektu.

“Imamo vrlo malo očekivanja, s obzirom na situaciju i političko okruženje. Ova stabilnost treba da se odražava sa dovoljnim brojem u Skupštini, tako da sljedeća vlada ima najmanje 80 poslanika koji će sprovesti i političke i ekonomske reforme da bi Kosovo postiglo najmanje četiri godine sa stabilnošću koja će pružiti dobru osnovu za sve one koji planiraju da investiraju na Kosovu. Bez takve osnove ne možemo očekivati sprovođenje kapitalnih projekata na Kosovu“, kaže Musa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press