Kandidat za poslanika VV

Kandidat za poslanika na listi Samoopredjeljenja (VV) Vjosa Osmani gostujući na američkoj televiziji CNN najavila je da će zajedno sa liderom te stranke Albinom Kurtijem započeti ozbiljnu borbu protiv korupcije i kriminala na Kosovu, otvoriti nova radna mjesta, dodavši da u odnosima sa Srbijom ne želi osvetu, već pravdu, prenosi Reporetri.

Osmani je izjavila za CNN da od Srbije i Srba očekuje priznavanje počinjenih zločina tokom sukoba na Kosovu.

"Kao i svi stanovnici Kosova, i ja sam odrasla u zemlji, u kojoj nismo smeli da govorimo svoj jezik i radimo na svojim radnim mjestima. Tokom rata videli smo pakao vlastitim očima, dok su naši ljudi ubijani. SAD su bile uz nas u najtežim vremenima. Ne želimo da nas pamte samo po ratnim strahotoma i korupciji, jer imamo mlade ljude velikog potencijala. Većina srpskog društva poriče zločine i nema namjeru da se izvini Kosovu. Preduslov da idemo napred je pravda“, rekla je Osmani.

Jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu Christian Amanpur postavila je Osmani i pitanje počinjenih zločina nad Srbima, zbog ćega su nekadašnji komandanti OVK optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu. Osmani smatra da su to neuporedive stvari.

„Ne može biti moralne ekvivalencije sa onim što je Srbija učinila, jer su ti zločini finansirani od države. Ono što se dogodilo nakon rata je osnovanje Specijalnog suda Kosova sa sjedištem u Hagu. Vjerujemo u međunarodnu pravdu. Ipak postoji samo jedna istina o onome što se dogodilo na Kosovu, da je Srbija izvršila ratne zločine“, rekla je Osmani za CNN.

Izvor: Kosovo Online / Reporteri