Najviše iz Švicarske

Političke stranke na Kosovu su za izbore 14. februara pozvale sugrađane iz dijaspore da glasaju, a kao rezultat toga sa prištinskog aerodroma najvljuju 45 dolaznih letova 12. i 13. februara, piše Reporteri.

Neki od građna su iskoristili glasačko pravo putem pošte, ali se očekuje da će veliki broj njih doći i glasati na biračkim mjestima širom Kosova.

Sa prištinskog aerodroma "Adem Jashari" najavljuju da se u petak i subotu očekuje dolazak 45 aviona iz dijaspore.

Portparol aerodroma u Prištini Bujar Gashi rekao je da se 12. februara očekuje sletanje 16 aviona, od kojih je većina iz Švicarske.

"Od 16 aviona koji će aterirati na prištinski aerodrom devet su iz Švicarske, ostali su iz Njemačke,  Austrije, Turske, Švedske i Belgije", rekao je Gashi.

Dan prije izbora u subotu, očekuje se sletanje 29 aviona, takođe najviše letova iz Švicarske.

"U subotu, 13. februara planirano je 29 dolaznih letova, od toga 16 letova iz Švicarske i 12 iz Njemačke, i jedan let iz Turske, uveče", dodao je Gashi.

Reporteri podsjeća da su na izbornim listama svih stranaka, koje učestvuju na izborima 14. februara, i kadidati za poslanike iz dijaspore.

Izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Burim Ahmetaj saopštio je da je u CIK iz dijaspore stiglo preko 5.000 glasačkih listića.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri