Identifikacija birača

Svi građani Kosova, na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, mogu da glasaju samo ukoliko poseduju kosovska lična dokumenta.

Žarko Ristić sa severa Kosova kaže da је izvadio kosovsku ličnu kartu, da bi otišao u Skadar u Albaniji da obiđe istorijski spomenik. Da bi prešao granicu, bila mu je potrebna i kosovska lična karta.

"I to je bio razlog inače pre toga nisam vadio. Ali kad sam video, da većina to vadi nije me mnogo to opterećivalo, ja sam imao neke svoje principe. Međutim, zbog toga sam izvadio da bih otišao u Albaniju, i video gde je mlada gojkovica ugrađena u tvrđavi Skadar na Bojani“, kaže.

Ristić i svi građani Kosova, na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, mogu da glasaju samo ukoliko poseduju kosovska lična dokumenta.

Centralna izborna komisija (CIK) odobrila je vodič za identifikaciju birača na biračkom mestu, za izbore 14. februara.

"Odluka je da se kao identifikacioni dokumenti prihvate samo oni dokumenti koje izdaju institucije Republike Kosovo i koji su validni: lična karta, pasoš, putna isprava i vozačka dozvola “, rekao je za Radio Slobodna Evropa, portparol CIK-a Valmir Elezi.

'Živimo tu, moramo da imamo i jedno i drugo'

I ostali građani Severne Mitrovice sa kojima je RSE razgovarao kažu da će glasati na predstojećim parlamentarnim izborima i da poseduju kosovska dokumenta.

Među njima je i Ajro Marjanović. "Tako su svi izvadili i ja se nisam odvajao, rođen sam tu, i kako svi ceo narod tako i ja“.

Slavica Marjanović kaže da je lična dokumenta koje izdaje Kosovo uzela pre sedam godina. "Potrebno je bilo, tako su i tražili da se vade, i Srbije i sa Kosova da imaš. Živimo tu, moramo da imamo i jedno i drugo“, kaže Slavica u izjavi za RSE.

Stamena Kažić kaže da poseduje kosovska dokumenta, koja su joj kaže potrebna "za svaku upotrebu" i da redovno glasa na svim izborima: „Glasam ja uvek, za kosovsku i za našu srpsku“.

Sreten iz Severne Mitrovice i Ruža Savić kažu da su lične karte uzeli kako bi ostvarili pravo na starosnu penziju, koju na Kosovu primaju svi stariji od 65 godina. "Zbog dokumenata mi je trebalo, zbog evra, zato što sam napunila 65 godina“ kaže Ruža.

Inače, Centralna izborna komisija Kosova uklonila je ove godine sa spiska birača na hiljade lica koja su registrovana samo sa UNMIK dokumentima.

"CIK je zatražio od Agencije za civilnu registraciju podatke o građanima koji poseduju samo UNMIK-ova identifikaciona dokumenta. Nakon prihvatanja liste, CIK je odlučio da sa liste ukloni više od 122 hiljade ljudi koji imaju samo UNMIK-ov dokument", rekao je Valmir Elezi iz Centralne izborne komisije.

Radio Slobodna Evropa zatražio je odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova koliko građana srpske nacionalnosti poseduje lična dokumenta Kosova, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

S druge strane, zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić kaže da postoji zabrinutost među srpskom zajednicom, jer još uvek ima onih koji nemaju kosovska dokumenta.

"Znatan broj ima, ali ne svi. Koliko sam čula zabrinjava što postoji deo koji nema kosovske lične karte, ali nemam detaljnih informacija", rekla je.

Hodžić je bila na čelu Administrativne kancelarije Vlade Kosova na severu od njenog uspostavljanja u maju 2012. godine. Ova kancelarija je dugo bila centar za apliciranje i dobijanje kosovskih dokumenata.

Prema njenim rečima, u četiri severne kosovske opštine gde većinski žive Srbi, otvorene su kancelarije u kojima se izdaju kosovska dokumenta. Njihovo otvaranje deo je briselskih sporazuma.

Samo 200 prijava dobilo zeleno svetlo za glasanje poštom iz Srbije


Inače, ove godine vlada malo interesovanje za glasanje poštom iz Srbije na parlamentarnim izborima koji se održavaju 14. februara. Prema CIK-u, samo 200 prijava dobilo je zeleno svetlo za glasanje putem pošte iz Srbije.