Izbori 2021.

Pokret Samoopredjeljenje (VV) je nagovjestio da se neće žaliti Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda da ne ovjeri kandidaturu nosioca liste Albina Kurtija, Albulene Haxhiu i Bajrama Mavriqija, prenosi Koha.

“Vidjeli smo najnoviju odluku Vrhovnog suda. Ta odluka bila je suprotna presudi Ustavnog suda. Izbori će biti održani 14. februara, iako se čine napori da se oni spriječe. Apel Ustavnom sudu dao bi nadu ovim naporima. Naša lista sa 110 kandidata učestvuje na referendumu 14. februara. Nastavljamo sa našim aktivnostima ka pobjedi na plebiscitu“, kaže se u postu PS na Facebooku.

Reakcija je uslijedila nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud potvrdio da je odbacivanje Kurtijeve kandidature, prvo od CIK, a zatim i od IPŽP, za izbore 14. februara tačna.

U odluci objavljenoj u petak po podne, Vrhovni sud delimično je odbacio žalbu PS o uklanjanju Kurtija i još četiri kandidata sa liste.

U obrazloženju Vrhovnog suda navodi se da su oni dužni da sprovode odluke Ustavnog suda. Iako su, kako se navodi, u praksi uvijek morali da razmatraju dopunske kazne kao jedino ograničenje prava na izbor.

Osim Kurtija, Vrhovni sud je odlučio da Albulena Haxhiu i Bajram Mavriqi ne mogu učestvovati u izbornoj trci. Od prvobitno odbijenih kandidata PS, Liburn Aliu i Labinota Demi-Murtezi dobili su dozvolu suda da učestvuju na izborima. Prema toj odluci, IPŽP je pogrešio u izračunavanju trogodišnjeg roka.

Sa istim obrazloženjem da je IPŽP pogrešno izračunao rok od tri godine, Vrhovni sud je djelimično odobrio žalbu ABK. Tako je od četiri kandidata koji su se žalili, u trku vratio samo Shemsedina Dreshaja.

Za razliku od Samoopredjeljenja i AAK, čije su žalbe djelimično prihvaćene, Vrhovni sud je odbacio žalbe tri politička entiteta. Među njima je i Socijaldemokratska inicijativa.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha