Parlamentarni izbori 2021.

Lista kandidata za poslanike Pokreta Samoopredjeljenje (VV) donela je najviše iznenađenja na ovim izborima, na njoj su, kako piše Gazeta Express, imena poput Avni Dehari, Vasfije Krasniqi, Shqipe Selimi i Donika Gervala koja su protumačena kao simbolična Kurtijeva akcija dodirivanja različitih kategorija društva.

Pažnju javnosti zaobišla je činjenica da su od 110 kandidata na ovoj listi, 40 bili članovi drugih partija.

Sa ove liste 14 kandidata dio su „Guxo“ liste Vjose Osmani, Donika Gervala, Haxhi Avdyli, Faton Peci, Doarsa Kica, Burim Karameta, Jeta Statovci, Rustem Leti, Nasuf Bejta, Ekrem Mustafa, Gresa Bytyqi, Blerim Gashani, Leonora Sfarka i Nita Bakali, nisu dio stranke Albina Kurtija, ali su na ovom spisku na osnovu sporazuma o saradnji.

Na Kurtijevoj listi se nalazi i stranka Mimoze Kusari-Lile, Alternativa, koja se takmičila u okviru liste VV na izborima 2019.

Arion Thaçi je dio liste VV iz frakcije Albanske hrišćansko-demokratske partije Kosova koju Centralna izborna komisija ne priznaje. Iako je broj 4 u ovoj stranci, Vasfije Krasniqi, dio ove liste nije član Kurtijeve stranke. To je potvrdio i njen brat, pošto je postalo poznato da je Krasniqi pregovarala sa PDK da postane dio njihove liste.

Iako ovih 19 na listi VV trenutno nisu njeni članovi, preko 20 drugih koji već nastavljaju svoju političku aktivnost zajedno sa Kurtijem, prethodno su bili dio drugih partija.

To je Glauk Konjufca, jedan od najvjernijih Kurtijevih ljudi danas, koji je bio dio stranke Ramusha Haradinaja AAK.

Gani Krasniqi i Hidajet Hyseni su bili u PDK. Krasniqi, koji je među prvih deset na ovim izborima, bio je gradonačelnik Mališeva, dok je Hyseni bio zamjenik i prije nego što je bio u PDK, bio je dio LDK.

Hatixhe Hoxha je takođe bivši član PDK, a bila je i član ove stranke u drugom zakonodavnom tijelu Skupštine Kosova, od 2004-2007. godine.

Mirsad Shkreta je još jedan kandidat koji je prethodno bio u PDK kao i Enver Dugoli.

Za Shqipe Selimi koja je na ovim izborima umesto njenog supruga Rexhepa Seljimija, nije poznato da li je zvanično bila dio AAK.

Gege Leshi se nedavno pridružio VV, zamjenica predsjednika VV Fatmire Kolqaku, bila je dio obe stranke prije nego što se pridružila stranci u kojoj se trenutno nalazi. Bila je u stranci Veton Surroia, a zatim u Haradinajevom AAK. U AAK je bio i predsjednik Podujevačkog ogranka Fatmir Humoli, a sada se kandiduje u VV.

Enver Haliti, bivši gradonačelnik Uroševca, bio je dio AAK-a i pridružio se VV kada je prekinuo odnose sa predsjednikom ove stranke Haradinajem. Bajram Mavriqi, je takođe imao funkcije u okviru ove stranke u ogranku Kamenica.

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Arberie Nagavci bila je dio AKR Behgjeta Pacollija kao i Jahja Koka. U ovoj stranci se nezvanično kaže da je postojao još jedan kandidat za poslanika, Nazlie Bala, koja je prethodno bila u PDK.

Na listi VV nalaze se i kandidati koji su ranije bili dio Socijaldemokratske inicijative Fatmira Limaja. To je Valon Ramadani, koji je takođe bio poslanik u posljednja dva parlamenta.

Vrata liste VV otvorena su za članove još manjih stranaka. Posljednji član zakonodavnog tijela, Labinote Demi-Murtezi, bila je dio Partije pravde, koju je vodio Ferid Agani.

Priča se da je bivši poslanik iz prošlog parlamenta, Eman Rahmani, bivši član LDK, na ovoj listi se nalazi i Jeton Lajqi, koji je ranije bio dio stranke Ise Mustafe.

Na spisku se nalaze i druga imena koja su bila dio različitih vladinih resora i bila su bliska vladajućim strankama, ali zvanično nije poznato da su oni bili direktno umješani u te stranke.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express