Parlamentarni izbori 2021.

Izborni panel za žalbe i predstavke ima rok do sutra da se izjasni o devet žalbi političkih subjekata, kojima je Centralna izborna komisija vratila na ispravku izborne liste za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, prenosi Reporteri.

"Izborni panel ima obavezu da u roku od 72 sata od trenutka primanja žalbi razmotri i odluči o njima. Posvećeni smo da punim kapacitetom postupimo po žalbama što je prije moguće, čak i prije isteka 72 sata", rekao je šef sekretarijata Izbornog panela za žalbe i predstavke Mul Desku.

Ovo tijelo se sastoji od deset članova, uključujući predsjednika, koji je sudija Vrhovnog suda Kosova, a ostali članovi su sudije Apelacionog suda i Osnovnih sudova Kosova.

Izborni panel se može sastajati na odvojenim sjednicama s najmanje tri člana, ali za pitanja od posebne važnosti, predsjednik može uspostaviti veće koje se sastoji od devet članova te institucije, a odluke donosi većinom glasova. Zakon jasno precizira da su odluke IPŽP obvezujuće za CIK. Aktuelni predsjednik IPŽP je Shukri Sulejmani.

Iz organizacije "D plus“ Albert Krasniqi rekao je za Radio Slobodna Evropa, da očekuje da će žalbe političkih subjekata i kandidata biti djelimično odobrene.

Dodao je da su politički subjekti prekoračili rok za izmjene ili zamjene na listi kandidata, stoga očekuje da će na listama možda ostati manje kandidata, ako IPŽP odluči o djelimičnom odobrenju njihovih žalbi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri